“Dat het niet veilig was, maakte niet uit”

Het waren doodgewone plattelandsjongens die jarenlang de Cereolfabriek draaiende wisten te houden. De verhalen van deze kongens kende niemand en daarom besloot Jos Bours ze op te zoeken en hun verhalen op papier te zetten. “Stuk voor stuk zouden ze morgen nog terug willen komen als dat mogelijk zou zijn.”

Het idee ontstond in juni vorig jaar toen Bours de Cereolfabriek bezocht tijdens de Open Monumentendag. “Ik werd rondgeleid en toen werd mijn verteld dat er ook een oud medewerker op het bouwterrein was geweest om te kijken hoe het er nu uitzag. Toen besefte ik me dat het verhaal van die medewerkers, van de bínnenkant van de fabriek bij niemand bekend is. Ik besloot om hier verandering in te brengen.”

Bours ging op zoek naar oud medewerkers. Dat bleek makkelijker dan gedacht. Een medebewoner uit de wijk had nog een oude personeelslijst liggen en toen waren de medewerkers snel gevonden. “Ze wilden eigenlijk allemaal wel meewerken, want nu kregen ze eindelijk de kans om de andere kant van het verhaal te vertellen.”

En dat was wel nodig. Utrechters herinneren zich vaak de tumult rondom de Cereolfabriek nog wel, waar gevaarlijke stoffen waren opgeslagen midden in de woonwijken Oog in Al en Lombok. Maar niemand weet hoe graag de mensen daar werkten. “Die jongens kregen een verantwoordelijkheid waar die je op andere werkplekken niet zo snel zult krijgen. Dat het niet de meest veilige plek was om te werken, maakte ze niets uit.” Op onderstaande kaart kun je zien hoe de fabriek midden in de woonwijk stond.

Stuk voor stuk vonden ze het jammer dat de fabriek op 1 mei 2002 haar deuren moest sluiten. Allemaal zijn ze tot de laatste dienst gebleven. De directie hielp ze met sollicitatieprocedures en onstlaguitkeringen, maar lang niet alle medewerkers zijn zo goed terecht gekomen als op hun plek langs het Merwedekanaal. “Dit was voor veel jongens een thuis, waar ze een vrijheid hadden die ze nu niet meer hebben. Als het kon, zouden ze graag de deuren weer open gooien.”

De verhalen van zestien medewerkers zijn door Jos Bours gebundeld. Het boekje wordt in september gepresenteerd, bij de officiele opening van cultuurhuis De Cereolfabriek.

Koperen gereedschap om vonken te voorkomen. Foto: Jos Bours
Koperen gereedschap om vonken te voorkomen. Foto: Jos Bours

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.