DNA-profiel verplicht bij pups

Vanaf juni dit jaar is het verplicht dat fokkers DNA afnemen bij de ouders en pups om de ouders van de pups te controleren. Dit heeft de raad van beheer bepaald, om zo te voorkomen dat de ouders ‘opgewaardeerd’ worden. Op deze manier kan de gezondheid van de pups beter¬†gegarandeerd worden.¬†

De gezondheid van honden en met name rashonden staat al een tijd onder vuur. Door een DNA-profiel af te nemen bij de pups kan de afkomst van de pups gegarandeerd worden. Door de afkomst van de jonge honden te controleren kan er beter gecontroleerd worden op de gezondheid van de honden. De DNA afstamingscontrole is vanaf 1 juni verplicht voor fokkers. Om fokkers van de DNA-afname op de hoogte te houden, is de Raad van Beheer bezig met het promoten van het project.

 

4 gedachten over “DNA-profiel verplicht bij pups

 • 1 augustus, 2014 om 22:33
  Permalink

  Koen, dat is omdat je anders met slecht materiaal (ongekeurde honden) kunt gaan fokken en kunt opgeven dat de pups van goedgekeurde ouders zijn. Alle stamboom fokkers zijn namelijk verplicht om een aantal gezondsheidsonderzoeken (heupen, ogen, erfelijke afwijkingen)te laten doen bij zowel de reu als teef voordat er gefokt mag worden.

 • 3 april, 2014 om 22:49
  Permalink

  Goed initiatief. Het te ver doorfokken van dieren voor menselijk gewin moet stoppen!

 • 1 april, 2014 om 11:41
  Permalink

  Hoe kan het dat je de gezondheid van honden beter kunt controleren als je de afkomst van een hondje weet?

 • 1 april, 2014 om 09:07
  Permalink

  Goed initiatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.