Doe het zelf: gitaarbouwen

Heb je na ons portret over Mark Nieuwenhof ook kriebels gekregen om zelf een akoestische of een elektrische gitaar te gaan bouwen? Vergis je hier dan niet in, want het bouwen van een goede gitaar is een hele klus. Je kunt een goedkope gitaar aanschaffen en deze naar je eigen smaak ombouwen maar je kunt ook de hele gitaar zelf bouwen.

De kosten van een gitaar laten bouwen liggen afhankelijk van je wensen tussen de duizend en de drieduizend euro. Als je ‘m zelf bouwt ben je aanzienlijk goedkoper uit, maar je kan ervan uitgaan dan je zeeën van tijd zult moeten besteden aan het bouwen van je gitaar. John Muijn (zie tweet hieronder) is al een tijd bezig met het bouwen van een eigen gitaar, lees meer over zijn bevindingen op zijn blog.

Afhankelijk van de materialen ben je voor een akoestische gitaar rond de vierhonderd euro kwijt. Hier komen natuurlijk nog de studiekosten en het gebruik van machines bij. Uiteindelijk zal de prijs van een zelfgebouwde gitaar rond de duizend euro liggen.

Ben na bovenstaande nog niet afgeschrikt? Dan hier een aantal kleine tips om de bouw van de gitaar tot een goed einde te brengen:

 1. De houtsoort is heel erg belangrijk voor de klank van je gitaar. De meest gebruikte houtsoorten zijn vurenhout, esdoorn en mahonie. Voor de klankkast hardhout gebruikt. Dit vanwege de stevigheid, maar ook om een diepe toon te creeeren.
 2. Een gitaar kan je niet geheel met de hand bouwen, je zal een aantal machines nodig hebben. Het hardst zal je de ‘vlak en vandiktebank’ nodig hebben. Hiermee maak je het hout recht en vierkant mee.
 3. Geen enkele gitaar klinkt hetzelfde. Dat komt omdat geen enkele gitaar hetzelfde gebouwd is. Bedenk dus goed van tevoren wat voor klanken je wilt voordat je de soorten hout kiest.

Natuurlijk is dit bij lange na niet genoeg informatie om zelf een gitaar mee te gaan bouwen. Het beste kun je daarom een cursus te volgen, of een van de volgende boeken aanschaffen: “Make Your Own Electric Guitar (Melvyn Hiscock), Constructing A Solid-Body Guitar (Roger H. Siminoff) of Classical Guitar Making ( John S. Bogdanovich).

Hieronder ook alvast een kleine impressie hoe het maken van een gitaar ongeveer in zijn werk gaat:

2 gedachten over “Doe het zelf: gitaarbouwen

 • 13 maart, 2014 om 12:17
  Permalink

  Wat leuk! En het item in de uitzending is super gaaf.
  Je verdient wel veel geld met het maken van een gitaar zeg!

 • 11 maart, 2014 om 09:44
  Permalink

  Zouden er nog veel mensen zijn die zelf instrumenten maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.