Elektroshocktherapie: Schokkend normaal

Zoals je in onze uitzending hebt kunnen zien, is het niet raar om Elektroshocktherapie (ECT) toe te passen bij mensen met een depressie. Iemand die hier veel meer van weet, omdat ze het zelf heeft meegemaakt, is Ineke Wiersema (58) uit Hoogeveen.  Afbeelding Shocktherapie

In 1975 had Ineke haar eerste depressie. Die duurde 8 maanden en ze is ook een maand opgenomen geweest. Ondanks haar depressies bleef Ineke lang aan het werk in de zorg, waaronder in een zorgcentrum en als doktersassistente bij een huisarts. Toch keerde de depressie terug en heeft Ineke in 1999 een ECT-behandeling ondergaan. Ze had het zelf voorgesteld aan haar artsen. “Ik had er van gehoord en ik wilde zo graag geholpen worden, daarom dat ik er zelf naar vroeg.” De behandeling heeft haar goed geholpen, maar het duurde even voordat ze verschil merkte. “Ik voelde me eigenlijk pas beter na de laatste behandeling. Ik heb er in totaal 15 gehad.”

Zenuwachtig was ze helemaal niet voor de behandeling. “Ik vond het juist wel fijn. Je wordt onder narcose gebracht en dan was ik even weg van de depressie.” Op het moment dat ze de behandeling kreeg, ging het helemaal niet goed met Ineke. “Ik kon niks meer, ik kwam de deur niet meer uit en ik werd suïcidaal.”

Afbeelding Shocktherapie2Bijwerkingen had de behandeling wel bij Ineke. “Ik kreeg wel last van geheugenverlies. Kleine dingetjes die ik niet meer wist.” Mocht het nodig zijn, zou ik de behandeling weer ondergaan. Na de behandeling is de depressie toch weer teruggekomen, waardoor Ineke nu in de WAO zit en niet meer werkt. “Ik heb er nu ook vrede mee, ik had het gehad met de zorg en mijn psychiater, die ik al 28 jaar heb, vond het wel mooi geweest wat werken betreft.”

Ineke houdt een blog bij over haar bipolaire stoornis. Hier kan je haar ervaringen lezen.

4 gedachten over “Elektroshocktherapie: Schokkend normaal

 • 4 april, 2014 om 11:46
  Permalink

  Gaat je haar trouwens nou ook echt overeind staan? of is het maar een fabel?

 • 3 april, 2014 om 21:13
  Permalink

  Wow! Indrukwekkend. Na de film Requiem for a Dream krijg ik altijd een naar gevoel bij electroshocktherapie. Fijn dat er ook goede voorbeelden zijn.

 • 2 april, 2014 om 09:56
  Permalink

  Bijzonder. Ik heb veel verhalen gehoord over onnodig gebruik van elektroshocktherapie en wist dus alleen maar iets van het slechte imago. Het is goed dat het bij deze vrouw tot op zekere hoogte heeft geholpen, maar uit haar verhaal blijkt ook wel weer dat het nog wel onduidelijk is in hoeverre de ECT nou echt blijvende resultaten heeft.

 • 31 maart, 2014 om 10:46
  Permalink

  Weer een interessant verhaal op campusblog. En goed dat er iemand is gevonden die de therapie heeft ondergaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.