Wat te doen bij een hondenbeet

Elk jaar worden 150 duizend mensen in Nederland gebeten, waarvan een groot deel kinderen zijn. Veel van deze kinderen worden in hun gezicht gebeten, terwijl volwassenen in hun armen of benen worden gebeten. Soms heeft het slachtoffer een klein wondje en soms zijn het zelfs levensgevaarlijke wonden. 

Hoewel een klein wondje heel onschuldig kan lijken, is het wel belangrijk om de wond in de gaten te houden. Een hond heeft veel bacteriën in zijn bek die in een wond een ontsteking kan vormen. Het Rode Kruis geeft op hun website aanwijzingen over wat je moet doen als iemand is gebeten. Bij een kleine wond moet je bijvoorbeeld de wond schoonmaken met water en zeep. Vervolgens moet je de huid rondom de wond droogmaken en verband aanleggen.

Bij een grote wond is het belangrijk om het bloeden te stelpen en vervolgens de dokter te bellen of 112. Bij elke wond is het belangrijk om te kijken of er een tetanusprik nodig is, om tetanus te voorkomen.

Een manier om te voorkomen dat kinderen worden gebeten door honden, is om ze al vroeg meer over hondengedrag te leren. Dit wilt de Sophia-Vereeniging met de Snuffelcollege op basisscholen.  

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.