Geesten in de islam

Geesten die bezit nemen van een menselijk lichaam; het klinkt eerder als een scene uit the Exorcist, maar dit is binnen de islam een geaccepteerd fenomeen tot op de dag van vandaag. In de westerse psychiatrie wordt dit vaak onterecht afgedaan als een vorm van schizofrenie terwijl het gaat om een cultuurverschil. Geloof je niet in engelen dan geloof je niet in de Bijbel, geloof je niet in deze geesten dan geloof je niet in de Koran.

De Djinns, zoals zij genoemd worden zijn ook vergelijkbaar met engelen. Terwijl engelen voor het goede staan, kunnen Djinns goedaardig of kwaadaardig zijn. Geboren uit het vuur zouden deze rationele wezens onder ons leven en, onzichtbaar weliswaar, beïnvloeden tot slechte daden. Dat is een van de redenen dat het wordt vergeleken met schizofrenie: het horen van stemmen in je hoofd. Gevleugeld, een draak of een gier, een djinn kan zich transformeren tot allerlei vormen om de mens op het verkeerde been te zetten. Maar het meest bekende beeld van een djinn komt uit de verhalen uit Duizend-en-een-nacht(en natuurlijk de bekende Walt Disney film Aladdin): de geest uit de olielamp van Aladdin. In het verhaal biedt de geest Aladdin drie wensen aan die hij in vervulling laat gaan. In soortgelijke verhalen neemt de Djinn in ruil bezit neemt van de wenser’s lichaam.


Het bestaan van de Djinn zit diepgeworteld in de Islamitische cultuur en religie. Nog steeds vinden er geestuitbanningen plaats in het Midden Oosten als oplossing voor fysieke en mentale problemen.

4 gedachten over “Geesten in de islam

 • 4 april, 2014 om 11:43
  Permalink

  hmmm, ikzelf ben meer van het eerst zien dan geloven. Maar wie weet.

 • 4 april, 2014 om 11:29
  Permalink

  Vet interessant Yannick! Ik geloof persoonlijk wel dat dit soort dingen bestaan.

 • 4 april, 2014 om 10:39
  Permalink

  Wow, interessant verhaal Yannick! Eigenlijk is in geesten geloven inderdaad niet heel anders dan in engelen geloven.

 • 28 maart, 2014 om 11:39
  Permalink

  Best heftig zeg, dat filmpje. Al vraag ik me bij dit soort dingen wel altijd af in hoeverre ik alles moet geloven dat ik zie..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.