Het Abdijbier van Utrecht

 

Paulus

Wie aan abdijbieren denkt, denkt vaak niet aan Utrecht. Utrecht heeft tegenwoordig namelijk helemaal geen abdijen meer. Toch biedt brouwerij de Leckere een authentiek abdijbier aan.

 

Zonder abdij een abdijbier brouwen, het kan dus toch. Een abdijbier is vaak alleen in naam met een abdij verbonden. Een echt puur abdijbier, genaamd een trappist, moet namelijk aan drie regels voldoen. Alleen dan mag het bier het logo Authentic Trappist Product voeren.

  1. Een echte trappist is in of in de nabijheid van een abdij gebrouwen.
  2. Het bier moet gemaakt zijn onder toezicht van de aangesloten kloostergemeenschap
  3. De opbrengsten zijn volledig voor de kloostergemeenschap en moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van het klooster.

 Voldoet het bier niet aan alle voorwaarden, dan is het dus officieel geen trappist. Wel kan het dan alsnog een abdijbier zijn. Vaak is het bier dan nog sterk verbonden aan een abdij. Het Paulus, abdijbier van De leckere is bijvoorbeeld verbonden aan de Paulusabdij, te Utrecht. Helaas is die abdij rond 1800 volledig afgebroken. Het oude middeleeuwse recept is met dank aan Het Utrechts Archief bewaard gebleven en in 2007 weer nieuw leven in geblazen.

Officieel erkend is het misschien niet, maar het volgt dus wel de receptuur van een authentiek abdijbier. De reden dat het toch een abdijbier wordt genoemd is dat die titel niet beschermd is. Elke bierproducent mag dus het label abdijbier op haar producten plaatsen. Trappist daarentegen is wel streng beschermd. Deze ‘pure’ abdijbieren mogen alleen zo worden genoemd als ze ook daadwerkelijk zijn gebrouwen door monniken uit een Cisterciënzerabdij. Zo’n bierbrouwerij zal je helaas dan weer niet aantreffen in Utrecht.

Wat is jullie favoriete trappist of abdijbier? laat het ons weten in de reacties hieronder!

 

 

 

 

thom.christiaanse

Profesional badass.

Eén gedachte over “Het Abdijbier van Utrecht

  • 4 april, 2014 om 12:26
    Permalink

    Natuurlijk is de Leckere een prima biertje, maar de bieren in België zijn eigenlijk onverslaanbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.