‘Het zwarte gat’ van de jeugdzorg

Ieder jaar verlaten 6.000 jongeren met een verstandelijke beperking de jeugdzorg, omdat zij 18 jaar zijn geworden. Veel van deze jongeren kiezen niet voor begeleiding en willen op eigen benen staan. Bij lang niet iedereen loopt dit goed af.

Door een slechte band met hun ouders of het ontbreken van een verzorger belanden zij op straat en moeten zij zien te overleven. Voor begeleiders van de jeugdinstelling brengt dit veel kopzorgen met zich mee. Meisjes die net 18 zijn geworden en geen thuis hebben zijn ideale slachtoffers voor loverboys of andere mensen die geld met ze kunnen verdienen.

Door de verstandelijke beperking kunnen deze jongeren zelf niet inzien in wat voor problemen ze zichzelf werken. Voor deze jongeren is er nu geen opvangnet, omdat ze volgens de wet volwassen zijn en dus zelf de keuze moeten maken voor begeleiding of hulp. De Nationale Kinderombudsman Marc Dulleart pleit voor een analyse van jongeren voordat zij 18 worden, zo liet hij weten in het programma Brandpunt van de KRO. In deze analyse wordt bekeken of deze jongeren een hoge kans hebben om fout terecht te komen of in een thuis waar zij niet de hulp krijgen die zij nodig hebben.

Screen shot 2014-03-21 at 11.09.20 AM
Één van de jongeren uit de documentaire ‘Het leven begint bij 18’.

Het wordt nog duidelijker in 2doc: Het leven begint bij 18. In deze documentaire worden jongeren gevolgd die ervoor kiezen om niet in een instelling te blijven wonen. De jongeren belanden op straat, terwijl de verzorger blijft proberen de jongeren te helpen.

Eén gedachte over “‘Het zwarte gat’ van de jeugdzorg

  • 26 maart, 2014 om 15:04
    Permalink

    Heftig zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.