Hoograven is Springlevende Wijk

De vier studenten die wonen en werken in Hoograven
De vier studenten die wonen en werken in Hoograven

Werken in ruil voor een kamer, dat klinkt als een ideale combinatie. Al helemaal als het werk aansluit op je studie. Sinds november wonen en werken vier studenten in Hoograven aan een betere wijk. De Academie van de Stad breidt steeds meer uit en is naast Amsterdam en Den Haag nu ook in Utrecht begonnen.

Voordelen en nadelen
Een groot voordeel vindt Marieke dat het aansluit op haar studie. “Ik ben aan het solliciteren voor een master Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken. Dit werk geeft mij echt een voordeel op mijn C.V.. Elke keer als ik het naar voren breng, zijn mensen enthousiast.” Natuurlijk vindt Marieke de kamer ook een voordeel. “We betalen alleen de servicekosten en het gas, water en licht. De huur wordt door het project betaald. Voor, wat is het, 100 tot 150 euro ongeveer, hebben we voor twee personen een appartementje met twee slaapkamers, een ruime woonkamer, een keuken en een badkamer.”

In het filmpje is te zien hoe het er in Amsterdam aan toe gaat.

AvdS filmmix 2008/2010 from Academie van de Stad on Vimeo.

 

Het is goed voor mensen in de buurt, het is fijn voor de studenten dat ze een kamer en werkervaring krijgen, de wijk wordt aantrekkelijker, de woningcorporaties verkopen meer huizen als de wijk aantrekkelijk is…. zijn er dan echt geen minpunten? “Het enige minpunt is dat je je voor anderhalf jaar vast legt op zo’n locatie. Je kan niet zomaar gaan reizen of verhuizen, als ik bijvoorbeeld wil gaan samenwonen moet ik nog minimaal een jaar wachten. Natuurlijk kun je in overleg wel een tijd op vakantie en als je een drukke studie hebt valt er ook wat te regelen. Toch moet je echt rekening houden met die acht uur per week.”


Grotere kaart weergeven

Voorlopig is Hoograven de enige Springlevende Wijk in Utrecht. Mocht er een plek vrij komen, dan wordt die gevuld door een nieuwe student. Daarvoor moet een sollicitatie worden gedaan.

Sollicitatieprocedure
Bij de sollicitatie moeten studenten een motivatiebrief en CV opsturen. Daarna is er een groepssollicitatie waar ze oefeningen doen met het werken in een team. De volgende ronde is een individueel sollicitatiegesprek met de opdrachtgever, en uiteindelijk kiest de Academie van de Stad na la die rondes de goede kandidaten uit.

Tip van Dora Fabriek: “Je hebt meer kans om aangenomen te worden als je een goede motivatiebrief en iets van ervaring hebt. Die ervaring hoeft niet zoveel bijzonders te zijn, maar als je bijvoorbeeld met kinderen wil werken, krijg je meer voorrang als je al eens hebt opgepast.”

5 gedachten over “Hoograven is Springlevende Wijk

 • 2 april, 2014 om 12:58
  Permalink

  Wauw, dat appartement klinkt ideaal. Dit zouden ze echt in meer steden moeten doen. En acht uur werken per week valt best mee toch?

 • 2 april, 2014 om 10:08
  Permalink

  Ik zou me daar ook wel voor in willen zetten. Ideaal als je gratis kan wonen als student zijnde en ook nog eens een cv op kunt bouwen!

 • 2 april, 2014 om 09:58
  Permalink

  Ik sport zelf in Hoograven, maar ik heb dit nooit geweten! Leuk!

 • 2 april, 2014 om 08:55
  Permalink

  Goed initiatief!

 • 31 maart, 2014 om 10:38
  Permalink

  Wat een goed initiatief en leuk beschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.