Jagen om dieren te beschermen

Wie aan jagen denkt, beeldt zich vaak de meest vreselijke vormen van dierenmishandeling in. Het jagen voor de ‘sport’ heeft dan ook een zeer negatief imago onder de meeste Nederlanders. Toch is het soms ook noodzakelijk om bepaalde populaties van diersoorten uit te dunnen.

De engelse vossenjacht. Bron: The Telegraph
De engelse vossenjacht. Bron: The Telegraph

Zo ook in de Eemlandpolder. Het unieke ecosysteem van dit natuurgebied zorgt ervoor dat de leefomstandigheden heel erg gunstig zijn voor diverse vogelsoorten. Een groot deel van de Eemland polder is daardoor omgedoopt tot weidevogelgebied. Een aantal goedwillende boeren hebben in samenwerking met Vogelbescherming Nederland de rol van weidevogelboer op zich genomen. Samen proberen ze een gunstig  leefklimaat voor de weidevogels te creëren. Weidevogelboer Frans Rigter vertelt:

“Je kan niet alles goed doen, maar wel één ding erg goed. Als je dus de weidevogels wil beschermen zul je compromissen moeten maken. Als je hier de populaties van de roofdieren niet in toom houdt verdwijnt de weidevogel gewoon. Het is dus erg noodzakelijk dat we die weren. Af en toe wordt hier in het gebied een vos gesignaleerd. Dan gaan we met een groep van 30 man gewoon op zoek. Als we dan een vos vinden schieten we die af. Doen we dat niet dan eet hij alle kuikentjes op. Veel mensen willen bijvoorbeeld ook de wolven terug. Laat die maar lekker ergens anders heengaan, anders eten ze straks mijn lammetjes op”

Het probleem van de weidevogels is erg serieus. Wordt er geen actie ondernomen dan zullen ze langzaam uit de Nederlandse Natuur verdwijnen. Zelf kunt al u helpen door de petitie te tekenen op www.redderijkeweide.nl. Meer informatie over de weidegels wordt prijsgegeven in aflevering 12, periode C van CampusTalk.

thom.christiaanse

Profesional badass.

3 gedachten over “Jagen om dieren te beschermen

 • 4 april, 2014 om 11:54
  Permalink

  @CCLiesdek helemaal mee eens. Het probleem is alleen dat wij al zo’n grote invloed hebben op de natuur dat we soms wel in moeten grijpen. Dankzij ons is de balans namelijk al zoek. Daarom is het juist nodig om soms wat zwakkere soorten te beschermen!

 • 4 april, 2014 om 11:25
  Permalink

  Een paar duizend jaar geleden had de natuur de mens ook niet nodig om haar problemen op te lossen. Laat de natuur zelf haar gang gaan. Ik denk zelf dat het de mensen zijn die de natuur steeds verstoren.

 • 2 april, 2014 om 09:38
  Permalink

  Ik snap wel dat je soms offers moet maken om een bepaalde diersoort een betere kans te geven. Als er vogels zijn die andere diersoorten wegdrukken dan lijkt het mij niet meer dan normaal dat je het ecosysteem in balans probeert te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.