Kroes: Dat vreemde haartype….

Bron: kroeshaar.com
Bron: kroeshaar.com

Springerig, kort, hard, stroef, droog. Dat is hoe de maatschappij kroeshaar definieert. Kroeshaar. Je kan er niet veel mee, het is onhandelbaar en zo kan je wel even doorgaan. Dominique Snip dacht hier anders over. In juli 2004, zoals jullie hoorden in de uitzending van 20 maart 2014, besloot zij haar chemisch behandeld haar af te knippen. Ze ging vanaf die tijd door het leven met haar natuurlijke kroeshaar. ´In het begin was het even wennen, maar ik daarna voelde ik me heerlijk´, liet ze weten. 

Kroeshaar komt MEESTAL voor bij mensen van negroïde afkomst. Het wordt ook wel afro haar genoemd. Afro komt van het woord ´Afrikaan.´ Van nature is kroeshaar iets zwakker dan Europees haar. Als er onvoldoende aandacht en verzorging aan kroeshaar wordt besteed, breekt het sneller af. Daarnaast worden er ook dingen rond gebazuind die niet waar zijn:

1. Kroeshaar groeit niet of minder snel dan Europees haar.

FOUT ! Kroeshaar groeit net zo hard en snel als Europees haar. De reden waarom velen denken dat afro haar niet groeit, is omdat het moeilijk te zien is. Kroeshaar bestaat uit hele kleine, compacte krulletjes. Door het krulpatroon lijkt het haar korter dan het werkelijkheid is.

2. Kroeshaar komt alleen bij donkere mensen voor.

Je zou denken dat het zo is, maar ook deze stelling is onjuist. Althans tegenwoordig niet meer. Door de geschiedenis heen, zijn verschillende rassen met elkaar gaan voortplanten. Daardoor kan het voorkomen dat iemand uit Europa of Azië een krulpatroon in het haar heeft.

3. Kroeshaar groeit sneller als het vaker geknipt wordt.

Deze mythe wordt trouwens ook rondgebazuind bij alle haartypes. Ook deze stelling is niet juist. Hoe vaker je jouw haar knipt, hoe groter de kans dat je gezond haar afknipt. Hierdoor blijft je haarlengte hetzelfde en lijkt het juist alsof je haar niet groeit. Bij kroeshaar is het voldoende om je punten twee keer in het jaar te knippen, tenzij je vaak gebruikt maakt van een föhn of stijltang.

4. Kroeshaar hoor je niet te vaak wassen.

Deze stelling is voor iedereen verschillend. Het licht eraan wat je haar nodig heeft. De ene wast zijn haar één keer in de week en de andere twee keer in de week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.