Luchtvervuiling. Wat kan je zelf doen?

In aflevering 5 van Campustalk hoorden we wat er in Utrecht wordt gedaan aan luchtvervuiling. Heb je de nieuwe, schonere gele bussen bijvoorbeeld al eens zien rijden? Kijk de uitzending hier terug om te ziet hoe luchtvervuiling nou precies gemeten wordt

______________________

Dat luchtvervuiling een lastig probleem is om op te lossen, weten we allemaal. Wetenschappers, onderzoekers en de politici doen hard hun best om van Nederland een schoner land te maken. Ondertussen kan je zelf ook een steentje bijdragen.

Laat de auto staanPollution_de_l'air
Voor korte ritjes pakken mensen vaak ook de auto. Zonde, want op de fiets gaan, is veel schoner voor de lucht en ook nog eens goed voor jezelf. In beweging zijn is altijd beter dan stilzitten in de auto. Voor de langere afstanden zou je vaker het openbaar vervoer kunnen nemen in plaats van de auto. Zestig mensen in één bus is bijvoorbeeld al veel schoner voor de lucht dan zestig mensen die allemaal met de auto reizen.

Rijd elektrisch
Een elektrische auto, ook wel elektroauto genoemd, rijdt op elektriciteit in plaats van benzine. En deze manier van rijden, is veel schoner want de auto stoot geen CO2 uit. Bijna elk merk auto heeft inmiddels al een elektroauto, dus keuze genoeg uit vele, moderne modellen. De elektrische auto kan thuis worden opgeladen. Voor deze auto’s betaal je ook geen wegenbelasting en ze zijn veel stiller dan reguliere auto’s.

Weet wat je doet
Een avondje voor de open haard is heel gezellig, maar heb je er wel eens over nagedacht wat voor gevolgen het heeft? Door het gebruik van een open haard, houtkachel of ‘allesbrander’ komt er veel fijnstof vrij, wat erg schadelijk is voor u en uw omgeving. Als u toch graag wilt stoken, kan dat gelukkig ook op een verantwoorde manier. De GGD bij u in de stad kan u hierover inlichten.

Als je je huis een opknapbeurt wilt geven, kijk dan uit wat voor middelen je gebruikt. Verf kan slecht zijn voor het milieu, maar je hebt ook milieuvriendelijke verf. Hetzelfde geldt voor schoonmaakmiddelen. Deze middelen kunnen heel agressief zijn, maar ook hiervan zijn milieuvriendelijke varianten verkrijgbaar. Zo beperk je de verontreiniging in je eigen huis. Deze stoffen adem je namelijk zelf in. Geen gek idee dus om eens naar veiligere, schonere middelen te kijken.

 Heb jij misschien nog tips en tricks om verantwoord met het milieu om te gaan? Reageer hieronder!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.