Monsterlijke goudvissen

Het leven van een goudvis gaat niet over rozen. Gekweekt in Israël, Amerika en China worden ze naar Nederland gevlogen, waar ze vervolgens in een te kleine kom belanden en vaak niet langer dan een paar jaar leven. En dat terwijl een goudvis 30 jaar kan worden. 

Bron: Keuringsdienst van Waarde.
Bron: Keuringsdienst van Waarde.

In een uitzending van Keuringsdienst van Waarde is te zien waar de goudvis precies vandaan komt, hoe die gekweekt wordt en wat voor trauma’s een goudvis moet doorstaan voordat hij belandt in zijn ronde kom in de woonkamer. Op de beelden is te zien dat de vissen heel dicht op elkaar leven, vervolgens opgezogen in een waterpijp en weer uitgespuwd worden in een andere bak.

Wanneer de vissen klaar zijn voor vertrek worden ze in zakken gestopt en in het water komt een verdovend middel. Zo blijven de vissen rustig en kunnen ze de reis beter doorkomen. Alhoewel dat nog te betwijfelen is, want lang niet alle vissen overleven de reis. Wanneer in Nederland blijkt dat een stuk of tien vissen het niet overleefd hebben wordt er niet naar omgekeken. Het schijnt normaal te zijn.

De meeste goudvissen zwemmen in de Nederlandse woonkamers in een kleine kom. Wat de meeste mensen niet weten is dat een goudvis wel tot tien keer zo groot kan worden en eigenlijk in een vijver hoort te zwemmen. Wanneer een goudvis in een kleine kom zwemt, zal die ook zo klein blijven. Eenmaal in een grote vijver blijft de vis groeien totdat je hem zelfs met twee handen moet vasthouden.

Wil je nu weten hoe je wél voor een goudvis moet zorgen? Kijk naar aflevering 10 van CampusTalk periode C om daar achter te komen.

Goudvis blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.