Participatiewat?

Het is crisis, de werkloosheid lijkt maar niet te willen dalen en we zien de toekomst allemaal maar somber in. Jongeren komen lastig aan het werk om over jongeren met een handicap nog maar niet te spreken. Want welke werkgever wil daar nou tijd in investeren? Per 2015 zou dit allemaal een stuk aantrekkelijker moeten worden en daarom: een spoedcursus participatiewet.

Om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken jonggehandicapten aan te nemen en het voor deze jongeren makkelijker te maken om een baan te vinden is er op 20 februari een nieuwe wet aangenomen: de participatiewet. Als deze wet ook door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd, moet hij per 1 januari 2015 gaan gelden.

Maar wat houdt die participatiewet nou eigenlijk in? Kortgezegd is de participatiewet een samenvoeging van een aantal bestaande wetten. Dit zijn de Wet Werk en Bijstand (WWB), de Wet sociale Werkvoorziening (WsW) en de Wet Werk en Arbeidsondersteuning Jonggehandicapten (WAJONG). Voor iedereen die onder één van deze wetten valt gelden straks dezelfde regels. Ook wordt de participatiewet straks door de gemeente uitgevoerd en niet meer door het rijk.

Werkgevers hebben in overleg met de overheid beloofd om de komende jaren 125.000 banen te gaan creëeren. In ruil daarvoor kunnen gemeenten zorgen voor geld voor bijvoorbeeld extra aanpassingen op werkplekken voor de werknemer. Ook kan er gezorgd worden voor extra begeleiding op de werkvloer. Op die manier wordt het dus voor zowel werkgevers als werknemers aantrekkelijker worden om samen te werken.

Lees hier meer over de veranderingen die doorgevoerd gaan worden.

Mark van den Berg van Sara Werkt legt hier uit hoe zij samenwerken met het UWV en wat de participatiewet voor werkgevers betekent.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.