Pauselijke monsters

Open homoseksualiteit, moord, manipulatie en tirannie. Niet echt woorden die horen bij een paus. Toch kent de geschiedenis van het Vaticaan een periode waarin deze woorden meer regel dan uitzondering waren.

Tijdens het pauselijke bewind van Alexander de zesde trokken langzaam donkere wolken boven het Vaticaan. Vieze spelletjes, intriges en machtuitbreiding waren aan de orde van de dag. Maar de ellende begon pas echt toen hij werd vervangen door Julius de tweede. In zijn tijd als kardinaal leefde hij al een losbandig leven, hij hielt er namelijk drie dochters op na. Toch staan die drie dochters in schil contrast met wat komen ging. Julius de tweede ontwikkelde zich langzaam tot een vreeswekkende figuur die alles deed om zijn macht en die van de katholieke kerk uit te breiden. Zijn opvolger was Leo de Tiende, die het wellicht nog bonter maakte.

In de reportage die je hieronder kunt horen, staat verslaggever Michael van der Putten samen met Kunsthistoricus Carel Huydecooper bij een schilderij in het Paushuize op de Kromme Nieuwegracht in Utrecht. Op het schilderij zien we hoe de latere enige Nederlandse Paus Adrianus tot kardinaal benoemd wordt. Maar heeft deze scene zich ook in werkelijkheid afgespeeld en wie was Paus Leode tiende.

Foto van chris den Engelsman.
Foto van chris den Engelsman.

En voor diegene die eens een kijkje willen nemen in het Paushuize. Ieder weekend zijn er rondleidingen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.