Pootafdrukken; welke is van wie?

Om te zien of dieren gebruik maken van een ecoduct is er maar één manier om dat te achterhalen, namelijk of er voetafdrukken op en rond de brug te zien zijn.footprint

Vlak na de aanleg van een ecoduct breekt een spannende tijd aan voor de boswachters. Joris Hellevoort legt uit: “Wij van het Staatsbosbeheer willen natuurlijk bewijzen dat het ecoduct gebruikt wordt. De dieren houden zich verscholen maar de pootafdrukken zeggen genoeg.”

De pootafdrukken
Iedere pootafdruk is verschillend. Er zijn diverse vormen te herkennen maar ook details als vliezen of nagels te zien. Daarnaast kun je vaak duidelijk zien hoe vers een afdruk is. We hebben deze winter nog geen sneeuw gehad en dat is jammer want dan zijn de sporen het beste te  herkennen.
Om het boswachters wat makkelijker te maken worden ecoducten voorzien van een ‘footprint’. Een strook van zand is misschien wel de meeste efficiënte en effectieve om te kunnen zien of dieren gebruik maken van het ecoduct en welke dieren dit zijn.

straatkaart.nl Waar moet je op letten?
“Er zijn een aantal dingen waardoor je vaak snel kunt herleiden van wie de afdruk is. Bestaat de afdruk uit verschillende delen, welke vorm heeft de afdruk, kun je kussentjes, nagels of tenen onderscheiden en zie je vliezen of niet? Als je alles goed bekeken hebt, kun je het beste aan de hand van plaatjes uit een sporenboekje of van internet, het juiste dier bij de juiste pootafdruk zoeken,” aldus Joris. Maar dit gezegd hebbend is het belangrijkste om vooral niet op of om het ecoduct te komen. Alleen onder leiding van een boswachter is dit toegestaan.


Hoefdieren
De Veluwe kent verschillende soorten hoefdieren. Door de aanleg van ecoducten in Utrecht kunnen deze hoefdieren vanuit de Veluwe de Utrechtse provincie is. En dat is nou net niet de bedoeling. Lotte Koolhoven, fractielid van de Partij voor de Dieren legt uit:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.