Samen Nederlands oefenen

TaalmaatjeStel je eens voor dat je noodgedwongen moet verhuizen naar een ander land. De hele dag hoor je een taal om je heen waar je geen woord van kunt verstaan. Alledaagse activiteiten zoals een brood halen bij de bakker of een telefoontje plegen, worden dan opeens een hele opgave.

In 2013 kende de gemeente Utrecht 103.861 allochtone inwoners, waarvan 69 582 personen afkomstig uit een niet-westers land. Voor veel van deze mensen is de Nederlandse taal iets totaal onbekendst. Om het voor deze mensen iets gemakkelijker te maken om zich op het gebied van taal te redden in de Nederlandse samenleving, heeft de vrijwilligersorganisatie Humanitas Utrecht stad, lek en weide het project Taalmaatje opgestart. Benieuwd hoe dat eraan toe gaat? In de vierde uitzending van Campustalk gaan we op bezoek bij Taalmaatjes: Rik en Hassib.

Het project
Coördinatoren Addy Beukema, Wieke van Kempen of Anna van Hattem koppelen sinds een paar jaar vrijwilligers en allochtonen aan elkaar als zogeheten taalmaatjes. De taalmaatjeskoppels spreken gewoonlijk 25 keer met elkaar af gedurende het project. “Voorheen kwamen onze deelnemers vooral uit Marokko en Turkije”, vertelt Anna van Hattem: “Maar de laatste jaren krijgen we deelnemers van over heel de wereld. Zo hebben we bijvoorbeeld mensen uit Roemenië, Ghana, Tibet en Brazilië.” Naast het oefenen uit de boeken ondernemen Taalmaatjes ook zo nu en dan een activiteit met elkaar. Zo brengen ze bijvoorbeeld een bezoekje aan de markt of de bibliotheek of vinden ze het leuk om iets uit hun eigen cultuur te koken.

Hoe is dat nou, werken als Taalmaatje?
Vrijwilliger Rik van Benthem vertelt kort over zijn ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.