‘Sigaretten rook je onbewust, sigaren rook je bewust’

Hoewel roken door de overheid en media steeds meer in een slecht daglicht wordt gezet, merkt sigarenwinkel De Oude Tijd in Utrecht hier weinig van. Volgens  Edwin van den Berg, eigenaar van deze sigarenwinkel, is er zelfs sprake van een stijging van de omzet. 

De Europese Commissie is de laatste tijd druk bezig met het verscherpen van de regels voor de verkoop van sigaretten. Maar hierbij wordt er niet gesproken over de regels die er bij de verkoop van sigaren zijn. ”Waarschijnlijk ziet de overheid sigaren als minder schadelijk dan een sigaret. Zo wordt een sigaret door de longen geïnhaleerd en een sigaar alleen door de mond en keel. Maar daarmee wil ik niet zeggen dat sigaren gezonder zijn dan sigaretten”, zegt Edwin van den Berg.

Van Den Berg helpt klant in zijn Sigarenwinkel De Oude Tijd
Van Den Berg helpt klant in zijn Sigarenwinkel De Oude Tijd, bron: Isabelle Poot

Toch gelden er voor tabaksspeciaalzaken, zoals de sigarenwinkel De Oude Tijd in Utrecht, bepaalde regels voor de verkoop van sigaren. Hier geldt net als bij sigaretten de belangrijkste wet dat er geen tabak verkocht mag worden onder de 18 jaar en dat er tot en met 25 jaar naar het legitimatiebewijs gevraagd moet worden. Daarnaast moeten de stickers met ‘Roken is dodelijk’ goed zichtbaar zijn op de sigarendozen. Ook is het niet toegestaan sigaren openlijk te promoten. ”Wij mogen geen reclame maken voor een bepaalde sigaar in de krant of andere media”, vertelt Van Den Berg. Daarom moet de sigarenwinkel het vooral van de promotie in de etalage hebben. ”De etalage moet een afspiegeling zijn van de winkel.” Maar ook hier zitten er regels aan vast: ” Wij mogen geen poster van een sigarenmerk duidelijk zichtbaar voor de buitenwereld op de ruiten plakken.”

Ondanks dat sigarenwinkels nogal beperkt zijn in het maken van promotie blijven de sigaren van De Oude Tijd erg in trek.  ” Wij hebben een erg brede doelgroep, van student tot senior”, meent Van Den Berg. Volgens Van Den Berg komt dit door de geschiedenis en status die een sigaar heeft. Daarnaast geniet je veel meer van een sigaar dan een sigaret omdat je er een stuk langer mee kan doen.  Van Den Berg: ”Sigaretten rook je onbewust, sigaren rook je bewust.”

Klimaatkamer in sigarenwinkel De Oude Tijd
Klimaatkamer in sigarenwinkel De Oude Tijd, bron: Isabelle Poot

Volgens Van Den Berg doet zijn winkel het  nog steeds vrij goed doordat zij als enige in Utrecht en omgeving een klimaatkamer hebben waarin zogeheten ‘longfillers‘ liggen. ”Deze sigaren zijn anders dan de gewone Hollandse sigaren. Ze komen uit onder andere de Dominicaanse Republiek en Cuba en zijn voor 95% met de hand gemaakt. Dit zorgt ervoor dat je er een stuk langer mee kan doen en het geeft een andere smaak. Dit is erg populair bij de klanten”, vertelt Van Den Berg.

 

Demonstratie van het maken van een Cubaanse sigaar:

 Onlangs heeft de overheid besloten dat er vanaf 2020 geen tabak met smaakjes meer verkocht mogen worden, dus ook niet bij sigaren. Voor omzetdaling is Van Den Berg niet bang. ”Daar zullen de fabrikanten vast wel iets anders op verzinnen.”

Wat vind jij ervan dat er over 6 jaar geen sigaretten met smaakjes meer verkocht mogen worden? Geef je mening via een reactie!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.