Te weinig lokfietsen tegen fietsendiefstal

Jaarlijks worden er meer dan 120 000 fietsen gestolen. In Utrecht is de fietsendiefstel met 25% gestegen. De lokfiets is nieuwe methode voor fietsendiefstal. Momenteel komen er bij Centrum Fietsdiefstal zoveel aanvragen binnen voor lokfietsen, dat er een enorme wachtlijst is.

Bron: stopdecriminaliteit.nl
Bron: stopdecriminaliteit.nl
Klik op de afbeelding voor de ware grootte.

Gemeenten en politiebureaus die in aanmerkingen willen komen voor de fietsen moeten nu vaak minstens twee maanden geduld hebben. Centrum Fietsdiefstal wil het aantal lokfietsen verdubbelen, van honderd lokfietsen  naar tweehonderd. Lokfietsen zijn fietsen met een GPS- volgsysteem die door de politie worden geplaatst. De fietsen worden geplaatst op een plek waar veel fietsen worden gestolen. Wanneer de fiets wordt verplaatst, krijgen de agenten een seintje. De GPS-zender geeft door welke weg de fiets aflegt. De agenten kunnen zo achterhalen wie de verdachte is.

Bron: Youtube, RTV Utrecht

Het project van de lokfiets is in 2009 van start gegaan.  Vorig jaar zijn er door het Centrum Fietsdiefstal zo’n achthonderd lokfietsen ingezet in diverse regio’s, waardoor er 290 aanhoudingen zijn geweest.

Centrum Fietsdiefstal leent de lokfietsen kosteloos uit aan gemeenten en politiebureaus. De lokfietsen mogen niet  zomaar overal neergezet worden. Op basis van analyses wijst het Openbaar Ministerie speciale hotspots aan. Dat zijn plekken waar het vaakst fietsen worden gestolen.

2 gedachten over “Te weinig lokfietsen tegen fietsendiefstal

  • 4 april, 2014 om 12:23
    Permalink

    Koop een oude fiets! Niemand wil zo’n dingen hebben.

  • 1 april, 2014 om 11:17
    Permalink

    Heeft de politie niet iets beters te doen!!11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.