Van cruciale zes minuten tot het verbinden van een wond

Straks om half vijf kun je in de uitzending zien hoe je iemand moet reanimeren of in de stabiele zijligging moet leggen. Een andere zeer bruikbare EHBO-handeling is het verbinden van een wond. Hoe dat precies moet kun je hieronder bekijken.

Vroeger kon je je ook bezeren maar waren er lang niet zoveel materialen om eerste hulp te bieden als nu. Voor het verbinden van een wond werd gewoon een sjaal van een vrouwelijke omstander gebruikt of de sok van de buurman. Onze gast in de uitzending Anton van Beek kan over de contrasten van vroeger en nu van alles vertellen.

 

Wanneer iemand tegenwoordig een hartstilstand krijgt is het van groot belang dat er een AED in de buurt is. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat helpt bij het reanimeren van iemand met een hartstilstand. Indien nodig, geeft het een elektrische schok. Zie hieronder een filmpje van de Hartstichting. Ze reconstrueren kort een waar gebeurd verhaal.

Wil je zelf op cursus? Neem dan een kijkje op de site van Rene Tammer!

 

8 gedachten over “Van cruciale zes minuten tot het verbinden van een wond

 • 4 april, 2014 om 11:34
  Permalink

  Ik denk dat iedereen dit zou moeten leren. Super handig die filmpjes ook.

 • 3 april, 2014 om 20:35
  Permalink

  Ik heb zelf een paar lesjes gehad in reanimeren, maar of ik alles nog weet? Het zou verplicht moet worden om dit toch zeker een langere tijd te volgen.

 • 2 april, 2014 om 10:16
  Permalink

  In groep acht kon ik ervoor kiezen of ik EHBO lessen zou nemen. Ik zou het een goede zaak vinden als dit verplicht in het lespakket zou zitten. Ook al is mijn diploma inmiddels verlopen, ik heb er nog iets van onthouden. En je kan altijd hulp bieden, mocht het nodig zijn. Goed artikel!

 • 2 april, 2014 om 09:59
  Permalink

  Ik heb zelf ook veel geleerd van dit filmpje en dit verhaal! Goed dat Campusblog zich ook maatschappelijk inzet!

 • 2 april, 2014 om 09:42
  Permalink

  Erg belangrijk om kennis te hebben van basis EHBO-technieken. Op mijn werk werd er ooit een keer een vrouw onwel en dan is het handig als je rustig weet te blijven en de juiste handelingen weet te verrichten. Daar kun je iemand alleen maar mee helpen.

 • 2 april, 2014 om 08:50
  Permalink

  Ik vind eigenlijk dat ze AED verplicht moeten stellen voor iedereen vanaf 18 jaar.

 • 31 maart, 2014 om 15:22
  Permalink

  Heel handig, die filmpjes! Je weet maar nooit wanneer dat nog eens van pas kan komen!

 • 31 maart, 2014 om 10:51
  Permalink

  Er zou veel meer aandacht moeten worden besteed aan EHBO, dat zou veel mensenlevens kunnen redden. Goed om te zien dat camblog in ieder geval een steentje bijdraagt aan het redden van mensenlevens. Wat een verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.