‘We durven steeds minder te lachen’

Lachdeskundige Maarten Vos vindt dat er steeds minder gelachen wordt. Maar waarom lachen mensen minder? En waarom lacht de een meer dan de ander? Maarten geeft antwoord.

Volgens Maarten heeft dit grotendeels te maken met  de volgende factoren: cultuur, opvoeding en karakter.

Lachdeskundige Maarten Vos, bron: www.lachcoachamsterdam.nl
Lachdeskundige Maarten Vos, bron: www.lachcoachamsterdam.nl

Als eerste is de cultuur waarin je leeft van groot belang voor of je wel of niet vaak lacht. Zo wordt er in Thailand bijvoorbeeld veel meer gelachen dan in Nederland. Maarten: ”In Thailand overheerst het boeddhisme waar een andere opvatting is over boosheid en er geleerd wordt om met een lach naar bepaalde dingen te kijken.” Volgens Maarten heerst in Nederland nog steeds een beetje de calvinistische cultuur waarin je je netjes moet gedragen, goed en serieus moet leven en vooral niet te overdreven mag doen door bijvoorbeeld veel te lachen. Ook denkt hij dat de economische status van een land bijdraagt aan de hoeveelheid waarin er gelachen wordt.” Het lijkt wel alsof je in een land met welvaart geen grapjes meer mag maken, omdat je dingen dan niet serieus genoeg neemt. Daardoor durven we steeds minder te lachen. ”

Daarnaast speelt de opvoeding ook een grote rol. ”Soms wordt het uiten van bepaalde emoties, zoals lachen, tijdens de opvoeding geremd waardoor er een pessimistische kijk op het leven ontstaat. Als er vroeger aan tafel open en bloot grapjes werden gemaakt zal je later ook meer lachen dan wanneer dit niet het geval was. Daarnaast heeft het onderwijs volgens Maarten ook invloed op hoe je omgaat met lachen. ”Als je er telkens de klas werd uitgestuurd wanneer je teveel lachte, zul je in de toekomst ook minder snel  lachen in het openbaar,” vertelt Maarten

Je persoonlijkheid bepaalt ook voor een groot deel of je veel of weinig lacht. ”Als je een verlegen persoon bent zal je minder snel  uitbundig lachen, terwijl als mensen  graag willen opvallen hard gaan lachen, ” zegt Maarten. Vooral bij mannen is lachen en gevoel voor humor erg belangrijk. Maarten:” Mannen hebben vaak haantjesgedrag en willen graag hun status vergroten. Dit kan door middel van grappig te zijn waardoor je de aandacht krijgt.” Ook heeft lachen te maken met groepsdruk: als je als enige de grap niet snapt voel je je buitengesloten. ”Daarom lachen mensen ook maar vaak mee, ook als ze het helemaal niet grappig vinden. Erbij horen is dan het belangrijkste,” vertelt Maarten. Maar volgens Maarten zijn er ook mensen die juist weinig lachen omdat ze de controle in de hand willen houden. ”Bij lachen laat je toch een soort emotie en dus kwetsbaarheid van jezelf zien waardoor mensen vaak bang zijn de controle te verliezen.”

Bente Adriaens heeft een eigen lachclub en geeft lachyoga in Utrecht. Hier wordt gelachen zonder dat er een reden voor is. Bente demonstreert een bepaalde lachoefening: 

 

Wat vind jij van lachen zonder reden? Zou jij het kunnen?

Een gedachte over “‘We durven steeds minder te lachen’

  • 11 maart, 2014 om 09:39
    Permalink

    Bijzonder dat “lachen” in verschillende culturen anders wordt opgevat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.