Boksen barbaars? Integendeel!

Sylvester Stallone als Rocky.
Sylvester Stallone als Rocky.

Boksen wordt vaak gezien gezien barbaarse, gewelddadige sport. Iedereen heeft de beelden van Rocky wel gezien waarin Sylvester Stallone met dichtgezwollen ogen en een bebloed gezicht alle hoeken van de ring door wordt gemept. Hoewel dit zeker een facet van de sport is, heeft het ook een zeer beschaafde kant. Niet voor niets is een van de bijnamen van het boksen ‘The Gentleman ‘s Sport’ .

De geschiedenis van het boksen gaat al ver terug tot aan de Egyptenaren en de Grieken. De moderne variant van de sport is echter ontstaan in het 18e eeuwse Engeland. Engelsman Jack Broughton introduceerde in 1743 de eerste regels, genaamd ‘Broughton’s rules’. Deze regels stelden dat je niet onder de gordel mocht slaan, geen tegenstander mocht raken die al neergeslagen was en als een deelnemer niet na 30 seconden weer opstond was de wedstrijd voorbij.

Eerste essay over boksen uit de vroege 18e eeuw door Sir Thomas Parkyns, student van Sir Isaac Newton.
Eerste essay over boksen uit de vroege 18e eeuw door Sir Thomas Parkyns, student van Sir Isaac Newton.

Ook gekeken naar het moderne boksen is het een relatief schone sport vergeleken met andere contactsporten. Zo wordt er alleen gevochten met de vuisten. Ellenbogen, knietjes en trappen zijn verboden. In het nieuwe Mixed Martial Arts bijvoorbeeld zijn ‘atleten’ dus niet gebonden aan deze regels. Zelfs het slaan van een al neergeslagen tegenstander is toegestaan. Ook de rug en het achterkant van het hoofd zijn hier toegestane raakvlakken. Het moderne boksen kent bijvoorbeeld ook enkele overeenkomsten met het oude ridderduel. Er wordt niet in de rug aangevallen en een tegenstander kan het op elk gewenst moment opgeven.

Achter alle hiphop, sieraden en ‘ringbabes’ staat sportiviteit dus nog altijd hoog in het vaandel. Wilt u nou zien hoe een vriendelijke sparsessie eruit ziet. Verslaggever Thom Christiaanse bokste twee sportieve rondes met A-klasse amateurbokser Davy van Hattem, ook te zien in aflevering 5 van CampusTalk. In deze aflevering verteld Davey over de moeilijke keuze tussen topsport en studie/carrière. Tijdens het sparren is het niveauverschil is weliswaar duidelijk zichtbaar, maar de gebroken neuzen bleven toch achterwege:

 

thom.christiaanse

Profesional badass.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.