‘Meer vergrijzing is meer zorg’

Bron: CBS
Bron: CBS

De kwaliteit van de Nederlandse zorg is achteruit gegaan. Tegelijkertijd stijgt het aantal ouderen met de jaren als maar sneller. Daarnaast sluiten meer verzorgingstehuizen hun deuren en vindt het kabinet dat ouderen meer verantwoordelijkheid moeten dragen voor zorg op de oude dag. Hoe is vergrijzing ontstaan en hoe houdt je het intoom?

Nederland gaat vergrijzen. Vergrijzing betekent dat het aantal ouderen van de totale bevolking toeneemt. In 2012 telde Nederland 2,7 miljoen ouderen. Dat is maar liefst 16 procent van de totale bevolking. Dit aantal zal met de jaren als maar toenemen. Daarnaast zullen duizenden ouderen binnenkort te horen krijgen dat ze niet in hun verzorgingstehuis kunnen blijven wonen. Volgens het NOS hebben in totaal hebben in Nederland al dertien verzorgingstehuizen hun deuren moeten sluiten. Tachtig locaties hebben al aangekondigd hetzelfde te doen. In de komende vijf jaar zullen 800 van de 2000 verzorgingstehuizen hun deuren sluiten.

De vergrijzing hangt samen met een aantal factoren:

Betere medische zorg

Over de jaren heen is de kwaliteit van de medisch zorg in Europa sterk toegenomen. Ziektes kunnen beter bestreden worden, de medicijnen zijn beter en ook de leefomstandigheden van de mensen. De mensen worden ouder.

Geboortegolf na de Tweede Wereldoorlog

Nadat de Tweede Wereldoorlog voorbij was, werden er veel kinderen in Nederland geboren. Die generatie wordt ook wel de babyboomgeneratie genoemd. Na de oorlog kregen de mensen weer vertrouwen in de toekomst en durfden zij weer gezinnen te vormen.

Daling van het geboortecijfer

Vanaf de jaren 70 worden er minder kinderen geboren dan de jaren ervoor. Dat wordt ook wel ontgroening genoemd. Ontgroening wilt zeggen dat het aantal mensen onder de 19 jaar afneemt. Oorzaken van deze ontgroening is dat de emancipatie van de vrouw toenam. Vrouwen werden niet meer gezien als wezens dat enkel kinderen baart en het huis schoonmaakt. Veel meer vrouwen gingen aan het werk en hadden grof gezegd geen tijd meer voor grote gezinnen. Daarnaast was er een opkomst van de anticonceptiemiddelen, zoals de pil en het condoom.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.