Studiekeuze: een zegen of vloek?

Het kiezen van een studie tegenwoordig is niet meer zo simpel. Voor alles lijkt er wel een studie te zijn. Een verhaal van een jong meisje op zoek naar de studie van haar dromen. Is Social Media het antwoord? 

Zelfs tijdens het zoeken naar het aantal opleidingen in ons kleine landje liep ik al vast. Laat staan dat je als 16-jarige de keuze hieruit moet gaan maken. Het kiezen van een profiel helpt hierbij. Op deze manier maak je al een kleine selectie in het kiezen van een richting. Maar binnen deze thema’s zijn er wel tientallen opleidingen die je kunt volgen. Een voorbeeldje: ik heb als profiel Economie en Maatschappij gekozen. Dat deed ik eigenlijk om de simpele reden dat ik hiermee nog de meeste opties openhield. Het enige wat afviel was gezondheid, maar daar zat ik niet mee.

Dus ik ging op zoek naar opleidingen binnen dit profiel: Commerciële economie, Commerciële economie – Digital Publish Studies, Economie en Management, Bedrijfseconomie, Bedrijfskunde MER, International Business Management, International Business Management and Languages, Accountancy, Culturele en Maatschappelijke Vorming, Verpleegkunde (dus toch gezondheid?). Het waren maar een handvol opleidingen die ik vond toen ik ging zoeken op internet. En zie dan maar eens de juiste studie te kiezen.

Op dit moment heeft een aankomende student de keuze uit honderden opleidingen. De grote vraag: welke is de juiste? Alleen kan een jongere deze vraag niet beantwoorden. De mentor, decaan en ouders van een leerling spelen hierin een belangrijke rol. Maar hoe komt een leerling erachter welke studie precies bij hem/haar past? En welke middelen kunnen daarbij van pas komen?

Zie hier een paar tips voor het maken van een goede keuze?

Zelf heb ik ook ooit moeten kiezen voor een studie. Mijn school hanteerde daarbij een boekje waarin wij vragen moesten beantwoorden over de verschillende richtingen en studies binnen de profielen. Ik kan me alleen nog herinneren dat ik hier een hekel aan had. Het boorde mijn motivatie om een studie te zoeken de grond in, terwijl op zoek gaan naar een studie juist een heel leuk proces moet zijn. Door testen te doen kom je erachter waar je interesses liggen en met meeloopdagen krijg je een beeld van een studie en de wijze waarop je toekomstige studiedagen eruit komen te zien.

Wat ik miste was het contact met de studenten van de opleiding die mij leuk leek. Het contact tussen jongeren is nu digitaler dan ooit. Het lijkt zelfs alsof jongeren meer met hun telefoon communiceren dan verbaal. Ze voeren nog twee andere gesprekken op het moment dat je recht voor hen zit. Dus waarom zouden leerlingen op deze manier ook niet praten met studenten die de studie doen waar zij in geïnteresseerd zijn? De drempel om een student aan te spreken via Whatsapp of Facebook is nu eenmaal lager dan deze persoon te bellen en veel sneller dan een mail te versturen.

Afbeelding Blog 2

Je kunt ervan uitgaan dat iedere student wel een Facebook-account heeft en hier ook geregeld gebruik van maakt. Wat nu heel goed werkt, zijn de groep-pagina’s. Op deze pagina’s kunnen mensen in gesloten groepen informatie of documenten met elkaar delen, tips geven, dingen overleggen of afspreken. Ideaal voor het bespreken van studies of het delen van ervaringen op meeloopdagen.

Om toch een keerzijde te geven aan het gebruik van social media, het is bijna niet te controleren of de leerlingen ook echt doen wat er van hen gevraagd wordt. In een Facebookgroep kan door een niet-lid niet worden gekeken wat er binnen die groep gedaan of gezegd wordt. Het is niet te overzien of te checken wat er precies in gesprekken via Facebook of Whatsapp wordt gezegd. Maar er is één belangrijk voordeel: het contact is sneller en de leerlingen krijgen buiten de school om ook een beeld van een studie. Een student zal eerlijker zijn over zijn/haar studie tijdens een gesprek via Whatsapp of Facebook dan tijdens een meeloopdag of open dag.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor Journalistiek. Dit was een ondoordachte keuze en ik heb me op het allerlaatste moment nog kunnen inschrijven. Een keuze waar toch ik nooit spijt van heb gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.