Vintage en kringloop hetzelfde?

Vintage en kringloop zijn hot and happening. Of het nou uit mode-overwegingen is of om financiële redenen: tweedehands spulletjes zijn niet meer uit onze inboedel weg te denken. Maar wat is nou precies die definitie van vintage? Is het gewoon alles wat oud is? En wat is er dan anders aan vintage en kringloop?‘De prijs.’ Elize Kraay van Kringloop ’t Kraayenest hoeft niet lang na te denken over het antwoord op deze vraag. ‘Wij krijgen weleens mensen in de winkel die schrikken van hoe goedkoop onze spullen zijn. Dit zijn dan mensen die hele beurzen afstruinen naar oude spulletjes en daar dan een godsvermogen voor neertellen terwijl dat eigenlijk helemaal niet hoeft.’

Bron: Flickr
Vintage uit de jaren ’50. Bron: Flickr

De term “vintage” kan op twee manieren geïnterpreteerd worden. Het kan betekenen dat een voorwerp antiek is, dat verklaart de hoge prijs dan ook meteen. Spullen of kleding uit een bepaalde periode die heel bijzonder of schaars zijn hebben meer waarde en daar wordt dan ook meer voor betaald. Maar vintage kan ook gewoon een ander woord zijn voor iets wat als “retro” wordt gezien. Op dat moment wordt het en modeverschijnsel en is een hogere prijs vooral te danken aan de populariteit: mensen willen het toch wel kopen, dus waarom vraag je er niet meer voor?

Daarbij komt kijken dat de kringloopwinkel niet perse een plek is die de mode blijft volgen. De kringloop is- en blijft- een plek waar mensen spullen naartoe brengen die ze zelf niet meer willen maar waar anderen misschien nog blij mee kunnen zijn. Dat heeft niets met mode of antiek te maken. Ja, soms vinden we iets prachtigs tussen alle kasten met oud speelgoed en bordjes met barsten. Soms vinden we iets wat misschien niet zo mooi is, maar wel goedkoop.

Een typische kringloop. Bron: notsostuffy.nl
Een typische kringloop. Bron: notsostuffy.nl

 

Maar meestal vinden we bij de kringloop iets wat we niet hadden mogen laten liggen. Simpelweg omdat het zonde is om anders weg te gooien. En dat is precies waar de kringloop voor bedoeld is.

Geïnteresseerd in vintage- en kringloopwinkels in Utrecht? Hier vind je een winkelroute door het centrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.