Wijn als bescherming tegen de zon

Het is mooi weer en dat betekent in de meeste gevallen: wijntjes drinken in de zon. Liters rosé, rode of witte wijn slaan we achterover.  Terwijl ik door Utrecht loop op een vroege maandagavond sta ik versteld. De terrasjes zijn overbevolkt en iedereen nipt aan zijn fruitige rosé, witbiertje of iets dergelijks.terras

Zelf maak ik ook iedere keer dezelfde fout. Zodra de zon begint te schijnen roep ik mijn vrienden op en binnen no time zitten we op het terras. Na een tijd begin je je toch bestwel dronken te voelen, dus je kijkt op je horloge. Geen wonder, het is 8 uur ’s avonds en je hebt al zo’n twee liter wijn op een lege maag gedronken.

Een wijntje drinken in de zon is onwijs verleidelijk, maar het is je vast opgevallen dat je ineens veel sneller dronken wordt. Door de warmte neemt namelijk de bloedtoevoer in je bloedvaten toe. Hierdoor wordt de alcohol sneller in je bloed opgenomen en kan het makkelijker in je lichaam verspreid worden. De alcohol komt dan dus ook sneller in je hersenen terecht en daardoor voel je het effect van alcohol eerder. Daarnaast zorgt alcohol er ook voor dat je al je vocht uit plast waardoor je uitgedroogd kan raken.

Maar lekker aan je wijntje nippen in de zon heeft niet alleen maar negatieve effecten. Er is namelijk een perfect excuus om zonder schuldgevoel een lekker wijntje te kunnen drinken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wijndruiven onze huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen van de zon. Flavonoïden (het stofje dat grote invloed heeft op de kleur en het aroma van wijn) gaan namelijk de chemische reactie tegen waardoor huidcellen afsterven.

Cosmeticaproducenten zijn natuurlijk onmiddellijk aan de slag gegaan met het ontwikkelen van zalfjes die de werking van de flavonoïden kopiëren. Maar waarom zou je geld uitgeven aan iets dat je ook uit een goed glas wijn kunt halen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.