Doe-het-zelf: luxe hamburgers

In de binnenstad van Utrecht schieten de hamburgertenten als paddestoelen uit de lucht. Na Meneer Smakers, die nu twee vestigingen heeft, zijn er Firma Pickles & Co., Caffe 1976 en binnenkort ook de Burgerbar. Maar hoe maak je nou zelf thuis een lekkere hamburger?

Voor een ‘standaard’ hamburger heb je een zacht sesambroodje, een hamburgerschijf, sla en tomaat en een sausje naar keuze nodig. Lekker, maar simpel. Voor een luxe burger zoals je ze bij bijvoorbeeld Meneer Smakers krijgt, is meer nodig.

Het vlees
Het begint allemaal bij goed vlees. Je kunt natuurlijk een pak hamburgers uit de diepvries halen, maar daar nemen we vandaag geen genoegen mee. Het vlees zelf maken is leuker, lekkerder en bijna net zo makkelijk. Nodig voor vier hamburgers:

  • 500 gram gehakt
  • 4 sneetjes brood, zonder korst
  • 1 ei
  • 1 el kappertjes
  • handje Parmezaanse kaas

Meng alles goed door elkaar. Maak er vervolgens ballen van die je platdrukt tot echte hamburgers. Doe wat olie in de grillpan en bak ze zo rood of doorbakken als je zelf lekker vindt.

Het brood
Er is niks mis met het zachte sesambroodje, maar het kan geen kwaad wat anders te proberen. Alles kan, als het maar rond is (op de bagel na; een gat is echt niet handig).

De toppings
Naast de gebruikelijke sla, tomaat en mayonaise, kun je bijvoorbeeld avocado toevoegen. Zo maak je je burger frisser en gezonder, Gegrilde puntpaprika’s (uit een pot) geven een mild/zoetzure touch, iets subtieler dan de augurk.

Friet
Zelf frieten bakken is moeilijk en kost veel tijd. De keren dat ik het probeerde leek het uiteindelijk altijd meer op vette aardappelpuree dan op patat. Wat wel lukte en minder lang duurde: aardappeltjes in frietvorm snijden, op een bakplaat leggen en besprenkelen met olie. 30-40 minuten in de oven en klaar. Ook lekker om te proberen met zoete aardappel!

Klik hier voor de geschiedenis van de hamburger.

En klik hier voor de top tien burgerrestaurants van Nederland.

Er zijn natuurlijk altijd mensen die kwantiteit boven kwaliteit stellen. Zie hier een filmpje van een wedstrijdje hamburgers eten in Washington. De winnaar at maar liefst 28 hamburgers in 10 minuten!

[jwplayer mediaid=”38896″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.