Het leven van een heilsoldaat

Daantje Brinkerink begon als een zwerver die dronk en rookte. Iemand die het pad ontspoord was. Het moment dat hij heilsoldaat werd veranderde zijn leven echter.  

Wat misschien niet iedereen weet is dat het leger des heils behalve een opvang ook een kerkgemeenschap is. Met zo’n 100 instellingen in 75 kerkelijke gemeentes is het een grote kerkgemeenschap die als doel heeft om de verkondiging van de evangelie te doen in woord en daad. Ze besteden veel aandacht aan de geestelijke en maatschappelijke hulp aan mensen die het spoor bijster zijn in hun leven.

[jwplayer mediaid=”38940″]

De oprichter van het leger des heils, William Booth, geloofde dat als je actie wilde ondernemen, je een sterk functionerende organisatie moest hebben, zoals ze in het leger hadden. En daar vond hij ook militaire rangen bij horen. Zo staat bovenin de heilsofficier, die leiding heeft over de plaatselijke korps. Alles wat het korps doen is onder de verantwoording van de heilsofficier. De korps bestaat uit heilsoldaten. Als een heilsoldaat leg je een geloofsbelijdenis af en zweer je geen alcohol of tabak te gebruiken en nooit meer te gokken. De soldaten zijn te herkennen aan het uniform dat ze altijd dragen. Zo ook Daantje Brinkerink vroeger.

Bron: volksbuurtmuseum
Bron: volksbuurtmuseum

Mensen die geen belijdenis af willen leggen, maar wel bij het leger des heils willen horen, worden adherentleden genoemd. Ze onderschrijven wel de doelstellingen van het leger des heils, maar leggen geen beloftes af.

Bron: geheugenvannederland.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.