Obesitas te lijf met gratis drinkwater

Een nobel streven, zou je zeggen. Maar Geraldo Vallen, oprichter van Join the Pipe, gelooft dat het kan. De non-profitorganisatie zette haar eerste tappunt voor gratis drinkwater enkele jaren geleden op het Janskerkhof in Utrecht en heeft er inmiddels verspreid over het hele land zo’n vierhonderd weten te realiseren. En Vallen weet: ‘We zijn nog lang niet klaar.’

In 2010 borrelde bij Vallen het idee op om kraanwatertappunten te creëren op openbare plekken in de stad. Gewoon om even je flesje bij te vullen. In tegenstelling tot andere landen, doet ons kraanwater namelijk niet onder voor het water uit flesjes. ‘Zonde om daar geen gebruik van te maken’, aldus Vallen.

asdfasdfasdf (Bron: join-the-pipe.org/nl/)
Een ander deel van de droom van Join the Pipe: gratis drinkwater, beschikbaar voor iedereen.
(Bron: Join the Pipe)

De droom
En dus werd er een community van heuse kraanwaterdrinkers op gezet. En er kwam een droom: het bouwen van de langste waterleiding op aarde om zo iedereen van schoon drinkwater te voorzien. In een kort filmpje van twee en halve minuut leggen ze hun doel uit. Onlangs werd het vierhonderdste Nederlandse tappunt geplaatst, op het Museumplein. De connecting consequence van gratis drinkwater in ons land – de ‘voor wat hoort wat’ – werd een duurzaam kraantwaterproject op een middelbare school in Ghana.

Scholen in ontwikkelingslanden vormen al langer het decor voor waterprojecten van Join the Pipe. Daar komen de scholen in ons land nu ook nog eens bij. Want, weet Vallen: ‘Het is zo simpel. Kraanwater is spotgoedkoop, duurzaam en ook nog eens goed voor je lichaam. Als kinderen tijdens het speelkwartier een aantal keer onder zo’n kraantje hangen, hebben ze na het buitenspelen wellicht geen zin meer in dat pakje Fristi of blikje cola dat ze van thuis hebben mee gekregen.’

[jwplayer mediaid=”39180″]

Inmiddels timmeren ze bij Join the Pipe al weer hard aan de weg om ook veel bezochte jongerenplekjes te voorzien van hun installaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.