Het ontstaan van leegstand

Bron: adviespraktijk gebouwen
Oude Belastingkantoor |Bron: adviespraktijk gebouwen

Leegstand is een ingewikkeld begrip. Wanneer staat iets leeg en hoe wordt dit gemeten? Naar aanleiding van de Vastgoedmonitor 2013, gemaakt door de Gemeente Utrecht met cijfers van onderzoeksbureau DTZ Zadelhof, barste weer een storm van kritiek los. Er zou zelfs ‘gesjoemeld’ worden met de cijfers. Maar de vraag die relevanter is: hoe ontstaat leegstand precies?

Een simpele samenvatting kun je prima vinden in de video’s van André Verschoor, directeur van Advies Praktijk Gebouwen. Dit is een bedrijf met veel expertise over gebouwen, en dan ook over de leegstand ervan. Zelf blogt de directeur ook fanatiek op www.aanpakleegstand.wordpress.com. Hier zijn voorbeelden te vinden uit Utrecht zelf, bijvoorbeeld het oude belastingkantoor. Hier is ook duiding te vinden over de leegstand.

 

Leegstand in Utrecht |Bron: adviespraktijk gebouwen
Leegstand in Utrecht |Bron: adviespraktijk gebouwen

Volgens André Verschoor zijn het de projectontwikkelaars die verdienen aan de toenemende leegstand, dat legt hij uit in de twee onderstaande filmpjes. Hij noemt het zelf ‘Leegstand voor dummies’, dus begrijpelijk is het zeker.

Bron video’s en afbeelding: Advies Praktijk Gebouwen (André Verschoor)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.