Imago-boost voor basisschoolleerkracht

Het aantal mannen werkzaam in het basisonderwijs  is de laatste tien jaar gedaald. Volgens deskundigen is dit niet vreemd. Het lage aantal mannen in het basisonderwijs zou namelijk alles te maken hebben met de status van ‘de leerkracht’.

Imago-boost basisschoolleraar
Imago-boost basisschoolleraar

Over het algemeen heeft het beroep basisschoolleerkracht een vrouwelijk imago. Als leerkracht ben je een soort van babysitter, je moet de hele dag knippen en plakken, dat is het beeld dat veel mannen hebben van werken in het basisonderwijs.

Uit onderzoek van Sectorbestuur Onderwijsmarkt (SBO) blijkt dat 38,5 % van de middelbare scholieren vind dat lerarenopleiding een lage status heeft, en dus ook het beroep van leerkracht. Jan de Graaf is leerkracht op basisschool de Klaroen in Maarssen. Hij is al 38 jaar werkzaam in het basisonderwijs en is van mening dat de status van leerkrachten de laatste jaren is veranderd.

Op 4 oktober 2013 introduceerde het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De Lerarenagenda 2013-2020. De lerarenagenda is een actieplan om de leraar onder andere meer aanzien te geven.

Met dat aanzien zit het wel goed in Finland. Daar pakken ze het heel anders aan dan in Nederland. In Finland moeten alle leraren een universitaire opleiding hebben afgerond, ook leraren in het basisonderwijs. Finland heeft strenge selectie-eisen en toelatingsexamens. Door onder andere deze maatregelen is de status van het beroep hoog.

Ondanks al deze geluiden, is uit onderzoek van Varkey GEMS Global Teacher Status Index 2013 gebleken dat Nederlanders het beroep van leraar – na Griekenland – hoger waarderen dan welk ander land dan ook in Europa. Misschien is er dus toch nog een sprankje hoop voor de leerkrachten in het basisonderwijs in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.