Bijzonder filmpje: met een drone boven Utrecht

Still uit het filmpje
Still uit het filmpje

Een bijzonder filmpje van Utrecht dook afgelopen week op op social media. Filmmaker Reinout van Schie uit Utrecht filmde de binnenstad. Niet lopend met een camera, maar vanuit de lucht met een drone.

Een drone is een onbemand luchtvaartuig. Een vliegtuigje zonder piloot dus. De drone kan op afstand worden bestuurd. Sinds kort kun je deze onbemande vliegtuigjes gewoon in de speelgoedwinkel kopen. Reinout van Schie liet, samen met een vriend, zijn drone boven Utrecht vliegen. Aan de drone hingen ze een Go Pro-camera.

Op het filmpje kwamen veel positieve reacties:

Filmen met een drone, mag dat wel?
Enkele maanden geleden schreef Volkskrant een artikel over het filmen met drones. Dit naar aanleiding van een hobbyist die zijn drone boven de Efteling liet vliegen.

Volkskrant schrijft dat op 2 juli 2013 de regelgeving voor het recreatief gebruik van drones is aangescherpt. Volgens de Luchtvaartpolitie mag filmen boven mensenmenigten of bebouwing niet. En ook mogen drones zich niet verder dan 300 meter boven de grond of een object bevinden.

Volgens bovenstaande regels mocht de drone van Reinout van Schie dus niet boven Utrecht vliegen: zoals we op het filmpje kunnen zien vliegt de drone boven bebouwing en boven de binnenstad en dus boven een mensenmenigte.

Of Van Schie dan vervolgd wordt, dat is maar de vraag. Daan Sterk, de maker van het Efteling filmpje, is niet vervolgd. De Efteling besloot destijds geen juridische stappen te ondernemen, misschien wel omdat het een erg mooi filmpje is dat veel publiciteit oplevert. Maar bij een volgende ‘drone-actie’ wordt de politie wel gewaarschuwd, zei de Efteling. Wat er gebeurt met het Utrechtse filmpje, dat is nog even afwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.