Middeleeuwse opgraving in Leidsche Rijn

Linda Dielemans aan het werk bij de opgraving in Leidsche Rijn.
Het zoeken naar sporen en het graven is een heel secuur werk.

In Leidsche Rijn zijn archeologen druk bezig met de opgraving van een middeleeuwse boerderij. Het gebied van  Leidsche Rijn wordt al 3000 jaar door mensen bevolkt, wat uiteraard voor een rijke hoeveelheid aan objecten uit de geschiedenis zorgt.

Klik hier voor meer info over de opgravingen in Leidsche Rijn.

Normaliter worden er vooral Romeinse overblijfselen opgegraven, wat de incidentele middeleeuwse opgravingen extra bijzonder maken. Dat wil niet zeggen dat er weinig opgravingen uit de middeleeuwen in Utrecht zijn.

In april 2014 is bijvoorbeeld er onder het domplein ook al een muntschat gevonden uit de vroege middeleeuwen, namelijk de zevende eeuw. Er zijn 52 gouden en 12 zilveren munten gevonden. Munten uit deze periode zijn heel schaars, wat deze stukken extra zeldzaam maakt. De munten vormen het bewijs dat in Utrecht al rond 700 munten geslagen werden en ook dat de Friezen het in die periode voor het zeggen hadden. Deze muntencollectie heeft een geschatte waarde van een kwart miljoen.

En ook een wijk uit de middeleeuwen is in het hartje van Utrecht bij Vredenburg gevonden. Deze wijk, genaamd de Teerling moest na de komst van keizer Karel V in 1528 wijken voor het kasteel Vredenburg.

Terugkerend naar de opgraving in Leidsche Rijn: Archeoloog ter plaatse, Linda Dielemans, vertelt welke voorwerpen van de boerderij al uit de grond zijn getoverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.