Splitsen pabo-diploma’s oplossing voor mannenprobleem?

Een overvloed aan dames op de opleiding en meteen al in het eerste jaar een verplichte stage bij de kleuters. Het zijn enkele dingen die menig man op de pabo kan ervaren als klap in het gezicht gedurende het eerste jaar van zijn opleiding. Voor sommige basisschoolmeesters in spé echter geen enkel probleem. Inderdaad, sommigen.

Meesters voor de klas, ze zijn schaarser dan ooit. Zien we dit soort foto's in de toekomst helemaal niet meer?
Meesters voor de klas, ze zijn schaarser dan ooit. Zien we dit soort foto’s in de toekomst helemaal niet meer?

Het is allemaal voor een hoger doel, namelijk: na vier jaar van noeste arbeid dan toch eindelijk dat papiertje om aan kinderen tussen 4 en 12 les te mogen geven.

Maar, zit daar nu juist niet het probleem? Veel mannen op de pabo’s beginnen daar aan hun opleiding met het idee om uiteindelijk voor de bovenbouwklassen te staan. Wel bewust van, maar niet rekening houdend met het feit dat de peuters en de kleuters ook in dat pakket zitten. Voor sommige jongens een uitdaging, voor anderen juist een drempel.

Zou een ander soort diploma, verdeeld over drie categorieën, dan geen oplossing van het probleem kunnen zijn? Eén voor studenten die zich vier jaar lang alleen maar op de bovenbouwklassen (met 9- t/m 12-jarigen) richten en één voor de meesters en juffen in spé die het liefst bij kinderen t/m groep 4 voor de klas staan. En zou een derde, een allround-diploma, zonder verdieping op één van de leeftijdsgroepen, dan geen uitkomst kunnen zijn voor de groep twijfelende studenten?

Beter voor de kinderen?
Voormalig staatssecretaris van Onderwijs Marja Van Bijsterveldt, gooide enkele jaren geleden na een zorgelijk rapport van de KNAW uit 2009 (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) over het rekenniveau op onze basisscholen, zelfs een balletje op voor een algehele wijziging van structuur op de pabo:

‘Ik onderschrijf de zorgen van de KNAW over het rekenonderwijs volledig. Maar ook in het algemeen maak ik me zorgen over de breedte van het curriculum van de pabo. Het programma is nu overladen. Nu krijgen studenten van alles wat, maar niets echt diep. Het gaat van ontwikkelingspsychologie voor kleuters tot rekenvaardigheid voor groep 8. Is er wel voldoende tijd voor al die vakken?’

De klassieke tweede vlieg die we met de eerstgenoemde klap ook meteen maar even meepakken? Mocht de wet- en regelgeving een keer veranderen, ziet Jos van Eijk, begeleider van de eerstejaars pabo-studenten op de Marnixacademie in Utrecht, er wel brood in.

[jwplayer mediaid=”39177″]

Hoe denk jij dat de pabo’s de touwtjes weer in handen kunnen krijgen? Laat het weten!

4 gedachten over “Splitsen pabo-diploma’s oplossing voor mannenprobleem?

 • 20 juni, 2014 om 14:10
  Permalink

  Dat leek mij ook, ja!

 • 20 juni, 2014 om 14:09
  Permalink

  Hoe de opleiding hier zelf tegenover staat wordt in dit interview niet duidelijk, inderdaad. In 2009 is het dus al een keer aangekaart door Van Bijsterveldt, waarop tot op heden nog geen actie is ondernomen. Te veel rompslomp, te veel gedoe en te weinig bewijs dat het écht effectief zou zijn.

  We wachten het maar gewoon weer af.

 • 20 juni, 2014 om 10:09
  Permalink

  Hoe staat de opleiding hier zelf tegenover? Deze man lijkt vanuit zijn eigen perspectief te praten en niet vanuit opleidingsinstituut.

 • 20 juni, 2014 om 08:21
  Permalink

  Goed idee dat splitsen! Op die manier specialiseert een leraar zich op wat hij echt wil. Dat komt het onderwijs alleen maar ten goede, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.