Dansen in galop

Voltigeteam Groenendaal onder leiding van Manon Swanenburg.
Voltigeteam Groenendaal onder leiding van Manon Swanenburg.

In de uitzending van donderdag 5 juni om 15:00 uur heb je kunnen zien dat voltige een sport is waarbij de voltigeurs acrobatiek, dans en turnen combineren. En dat allemaal op de rug van een galopperend paard. 

Het ziet er behoorlijk spectaculair uit, maar soms lijkt het ook erg gevaarlijk als de voltigeurs bijvoorbeeld een handstand doen. De sporters hebben geen hoofd- of andersoortige bescherming op, om of aan, dus een ongeluk zou in een klein hoekje kunnen zitten.

Toch is er volgens Manon Swanenburg, zelf al ruim twintig jaar actief binnen de voltigewereld en bovendien trainster bij voltigevereniging Groenendaal, niet zo veel aan de hand zolang de voltigeurs op hun eigen niveau oefenen. Opperste concentratie is natuurlijk wel een vereiste. In het filmpje hieronder, vertelt ze hoe het zit.

De manege waar voltigeteam Groenendaal traint, is gevestigd in Bunschoten.

Binnen het voltigeteam zijn grote leeftijdsverschillen. De jongste deelnemer is twaalf en de oudste zesentwintig. Volgens Swanenburg is voltige met name populair bij jongere mensen. ‘De meeste voltigeurs stoppen tussen de vijfentwintig en dertig.’

Wil je ook eens door de ogen van een voltigeur kijken en de training van dichtbij meemaken? Kijk dan naar de twee filmpjes hieronder.

 

 

Eén gedachte over “Dansen in galop

  • 19 juni, 2014 om 23:38
    Permalink

    Interessant sport! Ik blijf mij er toch over verbazen dat zij geen helm mogen dragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.