In de ban van de vuilnisman

Mijn overvolle afvalcontainer
Mijn overvolle afvalcontainer

Daar staat hij dan, aan de straat voor mijn huis. Eenzaam en overvol. Het was een wat beroerde timing om de tuin te snoeien in de week van de afvalstaking en dus ondervinden mijn huisgenoten en ik de nadelen van een volle afvalbak. Wij zijn niet de enige in de straat waar het vuilnis al een week niet is opgehaald. Er zweven meer vliegjes boven de vuilcontainer dan er studenten in Lunetten wonen en dat is uitzonderlijk te noemen. Om het over de stank nog maar niet te hebben. 

Op momenten als deze realiseer je je ineens weer wat voor een belangrijke functie deze vuilnismannen en vrouwen hebben in onze samenleving. Zonder na te denken zet je elke week die bak aan de weg en op magische wijze is hij leeg als je thuis komt. Het viel mij op dat twitterend Nederland erg blij is dat het vuil weer is opgehaald (in Amsterdam althans), maar vrijwel niemand had het fatsoen om degenen die daar verantwoordelijk voor zijn te bedanken.

Gelukkig zijn er uitzonderingen:

 

In Nederland zijn we natuurlijk gewend dat het er allemaal spik en span uit ziet op straat, dus bij het zien van een stapel van tien vuilniszakken op de hoek van de straat schrikt iedereen zich wild. Als ik de fotoreportage van HPdetijd mag geloven valt het eigenlijk allemaal nog wel mee. Zeker als je het vergelijkt met de stakingen in Italië van 2008, waar het huisvuil op veel plekken tot aan het raamkozijn lag.

Afvalstaking van 2008 in Napels, Italië.

Het duurde gelukkig maar een weekje in Nederland. Vanaf maandag zal in alle steden het vuil gewoon weer opgehaald worden en is hopelijk ook mijn bakje weer leeg.

 

jelmerschmit

Student Journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.