Man´s Best Friend

Op 5 juni kwam een ploeg van achttien reddingswerkers en twaalf reddingshonden terug uit Panama. Met hulp van de reddingshonden zijn ze anderhalve week opzoek geweest naar de Amersfoortse Kris en Lisanne, die ruim twee maanden geleden verdwenen in Panama. Helaas zijn ze zonder resultaat terug gekeerd naar Nederland. Dat honden niet alleen leuke huisdieren zijn weet inmiddels iedereen. Ze doen echter veel meer dan het opsporen van mensen. 

Deze week verscheen er op de Amerikaanse website The Atlantic een fotoserie over honden in militaire dienst. Jarenlang hebben honden het werk voor de Amerikaanse soldaten in Afghanistan een stuk makkelijker gemaakt. De honden dienen voornamelijk als bommenopspoorders. Ze krijgen van pup af aan een intensieve training om ze klaar te maken voor het slagveld.

 

Hond Fito met zijn baasje in Afghanistan.
Hond Fito met zijn baasje in Afghanistan.

Elke hond krijgt een baasje aangewezen en blijft de gehele dienstperiode verbonden aan dezelfde soldaat. Dit zorgt ervoor dat de militair een sterke band opbouwt met zijn viervoetige compaan. Door hun sterke reuk zijn ze instaat om bommen en mijnen op te sporen. Wanneer ze een explosief gevonden hebben gaan ze er naast zitten en kunnen de soldaten het explosief onschadelijk maken. Hiermee voorkomen ze natuurlijk een hoop ellende.

Hond Basco opzoek naar explosieven.
Hond Basco opzoek naar explosieven.

De honden zijn niet alleen actief als ´bommensnuffelaars´. Sommige honden dienen namelijk als therapie voor gestresste soldaten. De soldaten kunnen met de honden spelen, knuffelen en wandelen om zo hun gedachten van het slagveld te halen.

Hond Hank heeft een therapeutische taak.
Boston-terrier Hank heeft een therapeutische taak.

Hieronder zie je een video over de band tussen twee soldaten en hun honden:

https://www.youtube.com/watch?v=UetJwgpTATg

 

jelmerschmit

Student Journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.