Nederland visueel niet zo sterk

‘Nederlanders zeggen al snel ”doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, zegt de dove Splinter. En dat is volgens hem dan ook de reden dat Nederlandse horende mensen, een simpel gebaar niet kunnen begrijpen. In tegenstelling tot mensen in andere landen. ‘Daar zijn ze niet vies van een beetje gebaren bij het praten’, aldus Splinter.

Splinter loopt regelmatig tegen verschillende situaties aan waarbij hij merkt dat Nederlanders moeite hebben met het meegaan in het gebruiken van gebaren. Dit hoeft niet eens om officiële gebarentaal te gaan, maar het gebaar van een vliegtuig zou iedereen moeten kunnen begrijpen. Dat blijkt in Nederland niet zo te zijn. ‘Waar je in een zuidelijk land tegen een taxichauffeur makkelijk kan gebaren dat je naar het vliegveld moet, kijken Nederlanders je aan alsof je gek bent’, zegt hij.

Waar het precies mee te maken heeft weet Splinter niet, maar hij denkt dat het voornamelijk komt door de Nederlandse cultuur. Hierbij moet je vooral niet te raar doen en ook niet te overdreven je woorden ondersteunen met gebaren. Ook wordt het in Nederland als zeer onbeleefd ervaren door veel mensen om te wijzen. In andere landen is dat lang niet overal zo.

Echt een groot probleem is het volgens Splinter niet. Het is meer opvallend. ‘Uiteindelijk lukt het me altijd wel om duidelijk te maken wat ik wil zeggen. Desnoods pak ik er gewoon pen en papier bij, maar het is wel erg typisch’, vindt Splinter.


Splinter legt ook in gebarentaal uit wat hij bedoelt.

Eén gedachte over “Nederland visueel niet zo sterk

  • 19 juni, 2014 om 18:03
    Permalink

    Ik kan me heel goed voorstellen dat Nederland wat dat betreft nogal bekrompen is. Best jammer eigenlijk! Het lijkt mij wel leuk als we wat meer van de Italianen of Spanjaarden overnemen;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.