Straffen om te leren

Waar volwassenen na een misdrijf kunnen rekenen op en strafblad en een gevangenis straf, kan je er als minderjarige beter vanaf brengen. Jongeren van 12 t/m 18 jaar die een strafbaar feit hebben gepleegd kunnen worden doorwezen naar Halt en krijgen dan een Halt-straf. 

Halt
Halt

 

Een Halt-straf bestaat uit verschillende onderdelen. Deze bestaat uit: Gesprekken met jongere, ouders en de Halt-medewerker, eventuele schade vergoeden, het aanbieden van excuses, het maken van leeropdrachten en een leerstraf

Niet elke jongere moet dezelfde onderdelen doen. Dit hangt af van de jongere en het delict. Excuses worden bijvoorbeeld gemaakt als er sprake is van winkeldiefstal. Bij het drinken van alcohol in de openbare ruimte zal dit onderdeel natuurlijk niet worden behandeld.

Wat wel altijd wordt gedaan zijn leeropdrachten. Aan de hand van de leeropdrachten hoopt Halt ervoor te zorgen dat jongeren zich echt gaan beseffen wat ze hebben aangericht en wat de gevolgen eventuele slachtoffers zijn. Halt-medewerker Arthur de Boer verteld wat deze leeropdrachten precies inhouden.

Wat veel mensen niet weten is dat scholieren ook bij Halt terechtkomen als gevolg van schoolverzuim. Meer daarover lees je hier.

Eén gedachte over “Straffen om te leren

  • 20 juni, 2014 om 10:55
    Permalink

    Prima initiatief, dat Halt. Maar in gevallen van drinken in de openbare ruimte kunnen ze er naar mijn mening ook wel een beetje in door slaan. Één keer een flesje Desperados nuttigen, dertig meter buiten het door de gemeente afgezette ‘drinkgebied’ en direct een compleet werkstuk moeten maken over waarom harddrugs toch zo slecht zijn voor jongeren, slaat in mijn ogen werkelijk waar als een tang op een varken. Evenals de oudergesprekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.