Utrechts rioolwater onder de loep

Utrecht staat, samen met Amsterdam en Eindhoven, voor bijna alle soorten drugs in de toptien van het Europese drugsgebruik. Sowieso ligt het gemiddelde drugsgebruik in Nederland nergens in Europa hoger, zo wijst het jaarlijks Europees rioolonderzoek uit. 

Onderzoekers hebben een week lang rioolmonsters onderzocht in 42 verschillende Europese steden. In Nederland blijken vooral cannabis, speed, MDMA (werkende stof in xtc) en cocaïne populair. In onze hoofdstad worden per dag al zo’n 25.000 lijntjes coke gesnoven.

Nieuwsuur meldt dat in de riolen van Utrecht de op een na grootste hoeveelheid MDMA is gevonden in vergelijking met de andere Europese steden. De ChristenUnie vindt dat het stadsbestuur van Utrecht moet onderzoeken wat de gevolgen zijn van de drugsresten in het riool. De fractie is bang dat deze stoffen schadelijk zijn voor de Utrechtse inwoners.

Onderzoeken naar het rioolwater zijn niet alleen nuttig om drugsmetingen uit te voeren. In onderstaande korte documentaire blijkt dat het ook gebruikt kan worden bij een forensisch onderzoek. De patronen in drugs zijn te vergelijken met vingerafdrukken, deze kunnen naar een bepaalde locatie leiden. Zo zijn er in het verleden al illegale drugslocaties opgerold, ook in Utrecht.

Komt het voor jou als een verassing dat Utrecht in de Europese toptien staat qua druggebruik, of had je dit verwacht? Laat het ons weten!

 

Een gedachte over “Utrechts rioolwater onder de loep

  • 19 juni, 2014 om 13:23
    Permalink

    Ik had in percentage Volendam toch wel in dit lijstje verwacht. Of is dat gek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.