American football, een gestructureerd zooitje

American football, ook wel afgekort tot football, is voort gekomen uit het Engelse rugby. Het is de populairste sport van de Verenigde Staten, maar hier in Europa is het niet erg bekend. We kennen het wel uit de Hollywood films en we weten dat het op rugby lijkt, maar dat was het dan ook wel zo’n beetje.

Het basisidee van American football is eigenlijk dat de ploeg die in balbezit is probeert te scoren en de verdedigende ploeg probeert dit te voorkomen. Zodra een aanvaller wordt neergelegd of buiten de lijnen wordt gedwongen, stopt het spel en gaat iedereen weer netjes klaar staan voor een volgende poging, vanaf het punt tot waar de aanvallende ploeg is gekomen. Om dit niet eeuwig te laten duren is er een limiet ingebouwd: Als de aanvallende ploeg niet in 4 pogingen (downs) 10 yards terreinwinst heeft geboekt (daarvoor staan die lijnen ook op het veld) , gaat het balbezit over naar de andere ploeg.

NFL field

 

In Nederland zijn er 22 verenigingen waar American Football wordt gespeeld. De meest bekende en succesvolle club was de Amsterdam Admirals, maar die club werd  in 2007 opgeheven vanwege de beëindiging van de Europese American football competitie. In Utrecht wordt er echter nog wel gespeeld.

Eric Jan van Vlodrop is trainer van de Utrecht Dominators en vertelt Campusblog in het kort wat American football is.

Hoewel het spel op het eerste gezicht erg chaotisch, ruw en onbegrijpelijk lijkt, is het eigenlijk heel strak binnen regels gevangen. Als je de spelregels ook begrijpt, kijkt het een stuk plezieriger.

De belangrijkste spelers van een team zijn de quarterback,  hij gooit het meest met de bal, overlegt met de coach en geeft de instructies door aan de rest van het team. Hij is dus min of meer de leider. Hij moet beschermt worden door de andere van het team en hij is meestal de duurste speler van het team en word niet of nauwelijks gewisseld. De runningback is goed in rennen, hij is diegene die met de bal naar de endzone rent. De receiver is ook een belangrijke speler, hij vangt meestal de bal die hij toegegooid krijgt van de quarterback.

image (3)
Warming up bij de Utrecht Dominators

Wil je meer sfeer proeven op het trainingsveld van de Utrecht Dominators? Kijk terug naar de eerste aflevering van CampusTalk, waarin we een item hebben over de Utrecht Dominators, maar ook coach Ilja Tersteeg die praat over de toekomst van American football in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.