Utrecht scoort slecht als groene stad

Van de Botanische Tuinen tot het Wilhelminapark, op het oog lijkt Utrecht best een groene stad. Niet dus. Utrecht blijkt namelijk één van de minst groene steden van Nederland te zijn. En dat terwijl groen een belangrijk onderdeel is van steden.

Schermafbeelding 2014-09-30 om 10.32.01De Universiteit Wageningen deed hier onderzoek naar en kwam uiteindelijk met een ranglijst. De groenste steden van Nederland zijn Heerlen, Emmen en Lelystad. Utrecht staat op de twee na laatste plek, alleen Leiden en Haarlem scoren slechter op de lijst. Hoe dit is gemeten? Door de hoeveelheid vierkante meters groen, gedeeld door het aantal woningen in de bebouwde kom, met elkaar te vergelijken.

Ten opzichte van 2009 is de hoeveelheid groen in Utrecht wel gestegen. En niet zo’n beetje ook; er is nu bijna 25 procent meer groen dan toen. Volgens sociaal geograaf Els Desmet is dat ook erg belangrijk. “Groen ontspant. Het maakt een omgeving aantrekkelijker en dan zullen mensen er ook sneller gaan wonen. Als een plek niet groen is, kan er verveling ontstaan of een meer gestreste samenleving.” Dat is volgens haar niet de enige functie van groen. “Er moeten plekjes in steden zijn om mensen te kunnen ontmoeten en daar speelt openbaar groen een grote rol in. In steden als Utrecht, waar zoveel verschillende mensen wonen, is het prettig om veel van dit soort plekken te hebben.”

Meer weten over wat de buurtbewoners en de gemeente doen om Utrecht een groenere stad te maken? Bekijk dan onze tweede uitzending.

Vind jij groen in je stad belangrijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.