Uit de kast op Coming Out Dag 2014

Uit de kast komen is voor een hoop mensen niet makkelijk. Of je nu oud of jong bent; een groot deel van de homo’s, lesbiennes en biseksuelen vinden het moeilijk om eerlijk te zijn over hun geaardheid. Daarom is 11 oktober sinds 2009 uitgeroepen tot Nationale Kom Uit De Kast Dag, of Coming Out Dag. Elke jaar is er een andere slogan of een andere thema. Dit jaar was dat ‘Bi zijn is ook een vak.’

Het is niet raar dat biseksualiteit als thema is gekozen. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau is één op de tien Nederlanders biseksueel. Dit zijn in totaal zo’n twee miljoen Nederlanders. Maar een derde van deze mensen zitten nog ‘in de kast’. Bij homo’s en lesbiennes is dit maar twee procent.

Door het hele land waren gister en vandaag verschillende acties voor meer acceptatie. Niet alleen biseksuelen kregen dit jaar aandacht, de overige leden van de LHBT community (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) werden niet vergeten.

In 44 gemeente in heel Nederland werd de regenboogvlag gehesen. Dat gebeurde gister onder andere in Utrecht. Het COC had er voor gekozen om Coming Out Dag een dag te vervroegen, omdat het anders in een weekend zou vallen.

  Verschillende groepen en verenigingen deden ook mee aan Coming Out Dag. Zo ging de Amsterdamse studentenverenging ASV Gay de straat op met een roze kast, waar mensen (al dan niet opnieuw) uit konden komen.

Amsterdamse studenten komen uit de kast. bron: ASV Gay Facebook pagina
Amsterdamse studenten komen uit de kast. bron: ASV Gay Facebook pagina

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.