Aseksuali-watte?!

tumblr_static_asexual_pride_flag_heart_stickers-r76158bfa7c7845908f7f3fec248829a3_v9w0n_8byvr_512Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord: aseksualiteit. Een aseksueel iemand is een persoon die weinig of geen seksuele verlangens heeft. Er is wetenschappelijk nog weinig over deze vorm van seksualiteit bekend, maar aseksualiteit wordt wel gezien als een volwaardige seksuele geaardheid.

Heeft een aseksueel persoon dan nooit seks? De meesten niet nee. Het is wel zo dat er verschillende vormen van aseksualiteit zijn. Vaak is er voor aseksuele mensen een onderscheid tussen aantrekkingskracht en seksuele drift. Sommige aseksuelen hebben wel een seksuele drift, maar geen verlangen naar seks met een ander persoon. Zij masturberen bijvoorbeeld wel. Andersom kan het natuurlijk ook. Aseksuelen kunnen  ook geen seksuele drift hebben, maar zich wel tot iemand aangetrokken voelen. Zij worden dan bijvoorbeeld wél verliefd en ervaren intieme gevoelens, maar willen dan geen seks met die persoon. Martin (52) is aseksueel en vertelt in CampusTalk zijn verhaal.

Onbekende term
Seksuologe Astrid Kremers heeft in haar praktijk in Utrecht weinig te maken met aseksualiteit. Volgens haar komt dat omdat de term aseksualiteit nog heel erg onbekend is: “Mensen weten vaak zelf niet dat ze aseksueel zijn, omdat ze daar zelf nog nooit van gehoord hebben. Ze denken dan vaak dat ze gewoon weinig zin hebben of erkennen wel dat ze anders zijn, maar ze hebben geen idee dat er een benaming voor is en dat ze niet de enige zijn.” Uit onderzoek van de wetenschapper Anthony Bogaert blijkt dat ongeveer 1% van de bevolking aseksueel is. In Nederland gaat het dan dus om ruim 160.000 mensen.

‘Seks? Nee, dankjewel!’
Martin is als aseksueel al een aantal jaar uit de kast. Hij schrijft zelf ook liedjes over aseksualiteit. In de uitzending van Campustalk van 16 oktober gingen we dieper in op aseksualiteit. Daar zag je ook Martin’s uitgebreide verhaal.

Seksuoloog Peter Leusink schoof bij ons in de studio aan om meer te vertellen over aseksualiteit. Uitzending 11 van periode A 2015/2015 is hier terug te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.