Autistisch en tussen wal en schip

De 13-jarige Alex is autistisch en heeft ADHD. Hij zit al ruim 3 jaar thuis zonder enige vorm van onderwijs. Alex kreeg hier zelfs een leerplichtontheffing voor. Maar hoe kan het dat een kind op zo’n jonge leeftijd thuis komt te zitten en geen passende school heeft?

De 13-jarige autistische Alex is bezig met een bordspel. Bron: Sharon Usai
De 13-jarige autistische Alex is bezig met een bordspel. Bron: Sharon Usai

Penny’s zoektocht naar een passende school voor haar zoon begon 6 jaar geleden. Nadat hij op een reguliere basisschool had gezeten, werd Penny doorverwezen naar verschillende passende scholen. Toch kon Alex zijn draai niet vinden en had hij het gevoel dat hij niet begrepen werd. Alex stond ingeschreven bij een school waardoor de school wel verantwoordelijk blijft voor het zoeken naar een oplossing. Volgens moeder Penny heeft Alex een heel traject doorlopen voordat hij een thuiszitter werd.

https://www.youtube.com/watch?v=kjd1EQYbp-w&feature=youtu.be

Alex had dus meer zorg nodig, maar kon geen passende school vinden die hem op de juiste manier kon begeleiden. Penny moest daarom een zorgbudget aanvragen bij bureau Jeugdzorg om een dagbesteding te kunnen inplannen voor haar zoon. Om een zorgbudget te kunnen ontvangen is alleen een leerplichtontheffing nodig. Dat betekent alleen wel dat een kind niet op een school ingeschreven mag staan en een school hem in de toekomst niet hoeft in te schrijven. Gebeurt dit wel, dan vervalt het zorgbudget voor deze kinderen heeft en dit is juist nodig voor een kind als Alex.

Zorg en onderwijs sluiten in Nederland dus niet op elkaar aan waardoor er geen maatwerk geregeld kan worden. Dit is juist wat Penny zo graag voor haar kind wilt: een goede combinatie tussen zorg en onderwijs. Lucas (9) het broertje van Alex, zou het liever ook anders zien en vind het ‘niet leuk’ dat zijn broer thuis zit.

https://www.youtube.com/watch?v=lkuwbymS1_U&feature=youtu.be

In de uitzending van Campustalk legde wij het verhaal van Alex aan Swanet Woldhuis voor. Zij is directrice van de Vereniging Autisme Nederland.
Wat vind jij eigenlijk? Welke oplossing zou er voor Alex moeten komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.