De bij en de wesp zijn geen pot nat

De bij en de wesp; voor velen is het één pot nat. Toch zijn ze heel verschillend. Omdat de bijenstand achteruit gaat is het belangrijk dat we zuinig zijn op onze bijen. De eerste stap in de goede richting is het pluizige beestje niet meer te verwarren met de wesp.

Bekijk het eerste fragment van de Bij en Wij.


Bron: YouTube user lllangens

De bij speelt een belangrijke rol in onze voedselvoorziening. Doordat bijen van de ene naar de andere bloem vliegen vindt er kruisbestuiving plaats. Hierdoor hebben groenten en fruit de mogelijkheid om te groeien. Zonder bijen missen we een groot deel van ons voedsel.

Pollen

Het verschil

De angst voor de bij en de wesp is ontstaan door hun mogelijkheid om te steken. Bijen en wespen prikken alleen niet om dezelfde reden. Als een bij steekt is dit meestal in de buurt van zijn territorium, oftewel de kast van zijn volk. Je hebt hem waarschijnlijk boos gemaakt door te dicht bij of in de vliegroute van en naar de kast te staan. De bij steekt dan om zijn volk te beschermen en indringers tegen te gaan.

Een haalbij is de bij die wij vaak in de tuin tegenkomen en die de bloemen en planten bestuift. Deze bijen zijn meestal niet uit op kwaad. Ze komen namelijk alleen voor het stuifmeel. Omdat na het steken de angel in onze huid blijft hangen, beschadigd de bij door op te vliegen zijn ingewanden. Hierdoor gaat hij vrij snel na het prikken dood. Bijen prikken dus niet graag. Daarom hoef je niet bang te zijn dat je zomaar geprikt wordt als je in de tuin zit met een glas fris.

Wespen daarentegen zijn veel agressiever van aard. Ze zijn minder schuw dan bijen en daarom hebben mensen vaker te maken met wespen. Wespen zijn namelijk de beestjes die wél op jouw glas gaan zitten. Ze vliegen ook vaak achter mensen aan als er een bepaalde zoete geur om hen heen hangt. Doordat ze agressiever zijn prikken ze sneller, maar voordat het zo ver is hebben we de wesp meestal al doodgeslagen.

Bekijk het tweede fragment van de Bij en Wij.


Bron: YouTube user lllangens

Wespen zijn zwart en felgeel gestreept. Ze hebben een slanker lichaam en zijn niet bang om in de buurt van mensen te komen. De bij is het meest wollig van de twee. Hij vliegt meestal alleen van bloem naar bloem om stuifmeel op te halen. De wesp en de bij zie je beiden in de tuin, alleen hoef je voor de ene minder bang te zijn dan voor de ander. Dit is natuurlijk geen vrijbrief om alle wespen dood te slaan. Met dit in ons achterhoofd kunnen we in de toekomst juist wat voorzichtiger zijn in de buurt van een wesp. Maar vooral wat zorgzamer voor de bij. Investeren in bijen geeft ons niet alleen bloemen en planten, maar ook voedsel. Zonder bijen geen groenten, fruit en honing. Zonder bijen zou de wereld er een stuk grijzer uit zien.

Kijk voor meer informatie over de bijen in Utrecht naar CampusTalk van vrijdag 3 oktober 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.