Elektrisch rijden wordt groener

Je ziet er steeds meer op de weg: elektrische auto’s. Een echte stadsauto die goed is voor het milieu. Maar zijn deze elektrische bolides wel echt zo milieuvriendelijk?Voor een korte autorit vanaf huis naar je werk is een elektrische wagen fijn om in te rijden. Je trekt vlot op, je hoort geen motor en je bent vaak een stuk goedkoper uit dan met een benzinewagen. Maar op verschillende reclamespots die je ziet gaat het over de elektrische auto op groene stroom. Maar zo groen zijn ze niet altijd.  Momenteel wordt de meeste elektriciteit opgewekt via grote kolencentrales met een hoge CO2 uitstoot maar daar komt verandering in.
Schermafbeelding 2014-09-25 om 15.47.51
Onderzoeksbureau TNO (toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) deed vergelijkend onderzoek naar de CO2 productie tussen een gemotoriseerde auto en een elektrische.  In 2020 zal een elektrische wagen 35% minder CO2 produceren dan een normale auto. Deze elektrische auto rijdt dan voor een gedeelte op groene stroom. Wanneer deze op stroom rijdt vanuit een kolencentrale zal het nog steeds 22% minder CO2 uitstoten.

Schermafbeelding 2014-09-25 om 15.48.14

Bron: videostil CampusTalk

Het zijn redenen waarom een stad als Utrecht inzet op elektrisch vervoer. Maar er zijn nog andere redenen. De uitstoot van uitlaatgassen in de stad wordt minder en er is minder lawaai van brommende motoren. De afgelopen 4 jaar heeft het projectteam van Utrecht Elektrisch ingezet op deze onderwerpen. Ondertussen kent Utrecht al 270 oplaadpunten om eigenaren van een elektrisch voertuig tegemoet te komen.


Wilt u nu weten waarom het zo belangrijk is dat auto’s steeds minder CO2 gaan uitstoten. Bekijk dan de aflevering van CampusTalk met elektrisch rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.