Gratis Wi-Fi in de hele binnenstad van Utrecht

Goed nieuws voor iedereen die baalt dat zijn of haar data weer eens op is. Eind 2014 is het eindelijk zover, dan kan iedereen die in de binnenstad is gratis gebruik maken van een publiek Wi-Fi-netwerk. 

Na een proef waarbij er gratis Wi-Fi werd aangeboden op de pleinen Neude, Domplein, Vredenburg en het Stadhuisplein werd er besloten om het plan verder te ontwikkelen. De gemeente Utrecht heeft in samenwerking met ondernemers de verdere uitrol van het netwerk besproken en draagt €100.000 bij.

Bezoekers binnen de wifizone kunnen kosteloos gebruik maken van het netwerk, ondernemers en bedrijven kunnen tegen een kleine vergoeding toegang regelen. Utrechtste studenten kunnen door het voor hen welbekende Eduroam toegang krijgen tot het wifi-netwerk. Wethouder Jeroen Kreijkamp (Economische Zaken) heeft een overeenkomst voor deze uitrol met het bedrijf City Wireless op 3 oktober ondertekend.

City Wireless heeft gezorgd voor de nationale aanbesteding voor een publiek wifi-netwerk. Op hun website staat dat met de Facebook hotspot login functie van City Wireless  klanten in ruil voor hun openbare Facebook profielgegevens gratis internet krijgen. Binnenstadbewoners moeten niet gelijk hun internetabonnement opzeggen, want zoals bij veel gratis WiFi diensten is de verbindingstijd beperkt. Den Haag en Amsterdam hebben al gratis wiFi in de binnenstad.


Mensen blijken niet graag voor WiFi te willen betalen. Want wie herkent het niet: bij het kiezen van een openbare werkplek, café, restaurant of zelfs je vakantiebestemming kijk je toch even of er wel WiFi aanwezig is.

14106247734_595e1347e5_z

Gratis WiFi hotspots bevredigen de behoefte van mensen om constant online te zijn, en is en enorm krachtig marketing instrument. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking gebruikt immers een smartphone om te communiceren met iedereen, waar dan ook. De Amerikaanse Julian Smith maakte een grappig filmpje over wat WiFi voor onze generatie betekent.

De overeenkomst voor gratis WiFi in Utrecht is voor vier jaar. Eind 2014 zal de uitrol voltooid zijn.

Zou jij veel gebruik maken van gratis WiFi in de binnenstad? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.