“Je hoeft niet perse in een rolstoel te zitten”

rol2
Bij De Antilope zit maar 40% vast in een rolstoel


Bijna iedere sport kan beoefend worden door een minder- of invalide. Van zwemmen tot dansen en van voetbal tot basketbal. De meeste sporten moeten hierbij wel aangepast worden. Soms zo erg dat de originele versie ver te zoeken is.


40% in
validen
De enige sport die nog dicht bij de originele sport staat is rolstoelbasketbal. Het is dan ook niet gek dat de sport bij zowel invaliden als bij validen erg populair is. Bij sportclub De Antilope in Vleuten zit van de groep sporters maar 40% vast in een rolstoel. De rest van het team kan “gewoon” lopen. Van slecht ter been tot een uitstekende benenwagen.

Als valide mag je wel trainen maar niet meedoen aan de Europacup

Tests op beperking
Bij de Antilope, die inmiddels alweer 50 jaar bestaat, trainde zelfs een sporter die helemaal valide was. Het feit dat hem niks mankeerde veranderde niks voor zijn passie voor rolstoelbasketbal. Volgens Frans de Goede, internationale rolstoelbasketballer, is het alleen maar goed dat mensen met verschillende beperkingen de sport beoefenen. Maar, sluit hij aan: “Het blijft wel enkel bij trainen. Het is namelijk verboden om als validen mee te spelen in de competitie. Alleen in Nederland mag je meedoen. In de Europacup testen ze namelijk streng op beperkingen.

Volgens Frans is het logisch dat je niet als valide persoon (iemand die lichamelijk niets mankeert) mag mee doen in de grotere competities:

Zou jij een sport willen doen waarbij je beperkt wordt door een rolstoel of iets anders? Laat hieronder je reactie achter!

In de aflevering van CampusTalk was te zien hoe de club traint en zich voorbereidt op de internationale competities. Bekijk hier de aflevering met sportclub De Antilope.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.