Meer aandacht voor het vrouwenhart

Het vrouwenhart werkt anders dan het mannenhart. Nee, dit is geen grapje (of een recensie voor een romantische comedy). Wereldwijd zijn hart en vaatziekten doodsoorzaak nummer een onder vrouwen. Toch wordt er voornamelijk onderzoek gedaan bij mannen.

Wist jij dat elke cel van het vrouwen- en mannenlichaam verschilt? Nee? Je bent niet de enige. Het vreemde is dat medicijnen nauwelijks op vrouwen worden getest terwijl dat wel nodig is.

Foto: Ravindra Gandhi
Foto: Ravindra Gandhi

Om het probleem bij de kern aan te pakken organiseren WomanINC en het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de onderwijstour  Alliantie Gender & Gezondheid.  Zij bezoeken alle acht medische centra in ons land, om te praten over het herkennen en het erkennen van het belang van genderverschillen in de medische wereld. Op dit moment wordt hoge bloeddruk bij vrouwen onterecht afgedaan als stress of overgangsklachten, terwijl het bij vrouwen een van de symptomen is van een hartinfarct. Zelfs stress heeft een ander effect op een vrouwenhart dan op een mannenhart.

Hoogleraar Cardiologie voor vrouwen Angela Maas vertelt ons alles over het belang van genderverschillen in de medische wereld.

De onderwijstour  Alliantie Gender & Gezondheid is in volle gang.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.